Bu xəbərdən sonra toyuq əti yeməyəcəksiniz
Milli.az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Ənənəvi olaraq toyuq və digər quş ətləri həm dadına, həm də nisbətən az yağlı olması səbəbilə sağlamlıq baxımından tez-tez tövsiyə edilir. Bir çox insan bu ət növünü qırmızı ətə alternativ olaraq seçir. Lakin son araşdırmalar göstərir ki, quş ətinin sağlamlığa təsiri düşündüyümüz qədər zərərsiz olmaya bilər. Xüsusilə də miqdarı normadan artıq olduqda, bu məhsulun müəyyən xərçəng növləri ilə əlaqəsi olduğu ortaya çıxır.
Milli.Az xəbər verir ki, aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, bu növ ət məhsulundan həddindən artıq istifadə edilməsi qida borusu (özofaqus) xərçəngi riskini iki dəfədən çox artıra bilər.
İtaliyalı alimlər təxminən 5000 nəfərin qida və içki vərdişlərinə dair doldurduqları sorğular əsasında araşdırma aparıblar. Onlar iştirakçıları həftəlik quş əti qəbulunun miqdarına əsasən dörd qrupa bölüblər.
Tədqiqatın nəticələrinə görə, həftə ərzində 300 qramdan artıq (təxminən dörd porsiya) quş əti yeyən şəxslərin, həftədə 100 qramdan az qəbul edənlərlə müqayisədə ümumi xərçəngdən ölüm riski 27 faiz yüksək olub. Mədə-bağırsaq sistemi ilə əlaqəli xərçəng növlərinə - məsələn, yoğun bağırsaq, mədə və mədəaltı vəzi xərçənglərinə gəldikdə isə, bu risk iki dəfədən çox artıb.
Asya
Milli.Az


