Camış əti yemək olmaz? AÇIQLAMA
Icma.az, Metbuat portalına istinadən məlumat verir.
AQTA tərəfindən keçirilən monitorinq zamanı mal əti adı altında satışa çıxarılan ətdə laborator müayinəsi nəticəsində camış və at DNT-ləri aşkarlanıb, bu məntəqələrin fəaliyyəti dayandırılıb. Maraqlıdır, camış əti niyə problem yaradıb?
"Refresh Group" MMC adlı qida təhlükəsizliyi sahəsi üzrə konsultativ xidmətlər göstərən şirkətin İcraçı direktoru, qida üzrə ekspert Seymur Qafarov Metbuat.az-a açıqlamasında bildirib ki, Azərbaycan Respublikasında qida təhlükəsizliyinin təmin olunması məqsədilə 2023-cü ildən etibarən qüvvədə olan 523 saylı "Qida Təhlükəsizliyi Haqqında" Qanun mövcuddur. Həmin qanunun 17.2-ci maddəsinə əsasən, hər bir istehsal olunmuş, emal edilmiş və ya istehlaka hazır məhsulun üzərində mütləq şəkildə etiket məlumatları qeyd olunmalıdır:
“Bu etiket məlumatlarına aiddir: məhsulun adı, tərkibi, 100 qramlıq və ya 100 millilitrlik məhsulun qida və enerji dəyəri, istehsalçı şirkətin faktiki ünvanı, elektron poçt ünvanı və əlaqə vasitələri, məhsulun istehsal tarixi və son istifadə tarixi, saxlanma üçün nəzərdə tutulmuş temperatur və rütubət göstəriciləri. Bundan əlavə, məhsulun müvafiq sertifikatlara sahib olması şərti ilə beynəlxalq işarələnmə sistemində adlandırılmış loqolar da yerləşdirilə bilər. Məsələn, məhsulun orqanik olması, genetik modifikasiya olunmuş orqanizmlər (GMO) tərkibli olub-olmaması və ya beynəlxalq HAS sistemi və digər meyarlara uyğunluğu barədə loqolar etiketdə əks oluna bilər. Bu, qanunvericiliyin tələbidir”.

Mütəxəssis qeyd edib ki, əgər ət istehsalı müəssisəsində və ya heyvan kəsimi məntəqəsində istehsal olunan məhsul camış ətidirsə, bu, mütləq şəkildə etiketdə qeyd olunmalıdır və camış əti kimi satışa çıxarılmalıdır:
“Mal əti əvəzinə camış ətinin təklif olunması saxtakarlıq hesab edilir. Eyni zamanda əgər bazarda və ya ixrac bazarında at ətinə tələbat varsa, bu məhsulun da uyğun şəkildə etiketlənərək satılması mümkündür. Hər bir ətin spesifik xüsusiyyətləri və həmin ölkənin milli kulinariya ənənələrinə uyğun bişirilmə qaydaları mövcuddur. Buna görə də mal əti, dana əti, camış əti və ya at əti olduğu açıq şəkildə etiketdə qeyd edilməli, müvafiq laboratoriyalarda qida və enerji dəyərləri hesablanaraq etiket məlumatları hazırlanmalıdır. Bu tələblərə uyğun şəkildə satışa çıxarılan məhsullara hər hansı bir qadağa tətbiq edilmir. Lakin məhsulun bir növ ətdən hazırlanıb digər ət növü kimi satılması qadağandır. Məsələn, at ətinin mal əti kimi, camış ətinin isə dana əti adı ilə satılması qanun pozuntusudur”.
S.Qafarov istehlakçılara tövsiyə edib ki, ət məhsulu alarkən mütləq onun baytarlıq şəhadətnaməsini tələb etsinlər. Toyuq ətləri üçün ekspertiza sənədi də tələb edilə bilər. Məhsulun mənşəyi ilə tanış olduqdan sonra onu almaq daha təhlükəsizdir. Hazırda bazarda kifayət qədər paketlənmiş ət məhsulları mövcuddur və onların üzərində də müvafiq etiket məlumatları əks olunmalıdır.
Sevinc İbrahimzadə / Metbuat.az

