Çiy əti yumaq təhlükəlidirmi?
Icma.az bildirir, Azpost portalına istinadən.
Çiy ətin bişirilməzdən əvvəl yuyulması zərurəti ilə bağlı yayılmış fikir elmi əsaslara söykənmir və əksinə, sağlamlıq üçün risk yarada bilər. AzPost MK-ya istinadla xəbər verir ki, Toksikoloq Mixail Kutışovun sözlərinə görə, çiy ətin axar su altında yuyulması bakteriyaların aradan qalxmasını təmin etmir, əksinə onların mətbəx səthlərinə yayılmasına səbəb olur.
Ətin səthindəki qan və patogen mikroorqanizmlər sadə durulama ilə təmizlənmir. Əksinə, su sıçraması yolu ilə bu mikroblar kəsmə taxtalarına, qab-qacağa və digər alətlərə keçərək çarpaz yoluxma riski yaradır. Mütəxəssis xəbərdarlıq edir ki, belə hallarda yoluxma riski daha da artır.
Ətin təhlükəsizliyi üçün əsas məqam onun düzgün bişirilməsidir. İstilik müalicəsi zamanı ətin iç temperaturu ən azı 70–75 dərəcəyə çatdıqda patogenlər zərərsizləşir. Bu prinsip bütün ət növlərinə – toyuq, mal, donuz və s. aiddir. Nadir hallarda bişirilən bifteklər istisnadır və burada ilkin keyfiyyət və saxlama şəraiti əsas rol oynayır.
Mütəxəssislər çiy ətdəki çirkləri kağız dəsmal ilə silməyi və dərhal atmağı tövsiyə edir. Eyni zamanda çiy ətlə təmasda olan bıçaqlar və kəsmə taxtaları hər istifadədən sonra dərindən təmizlənməlidir. Beləliklə, ət məhsullarından istifadə zamanı gigiyena və bişirmə qaydalarına riayət etmək sağlamlığın qorunmasında həlledici rol oynayır.
Paylaş

