Çiy əti yuyub bişirməyin XƏBƏRDARLIQ
Icma.az, Redaktor.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Ənənəvi olaraq çoxumuz hesab edirik ki, çiy əti bişirməzdən əvvəl yaxşıca yumaq lazımdır. Bəziləri bunun mikrobları təmizlədiyini düşünür, bəziləri isə sadəcə gigiyena baxımından vacib olduğunu zənn edir.
Bəs həqiqətən də çiy ətin yuyulmasına ehtiyac varmı?
Redaktor.az-a danışan qida eksperti Asim Vəliyev bildirdi ki, son illər ən çox müzakirə olunan məsələlərdən biri toyuq ətinin, mal ətinin, ümumiyyətlə, çiy ətin yuyulmasıdır:
"Çiy əti yumaq sağlamlıq üçün faydalı deyil, əksinə, təhlükəli nəticələr doğura bilər. İlk olaraq çiy əti yuyarkən bakteriyaların suda ətrafa, kəsim taxtasına, əllərə və digər səthlərə yayılma ehtimalı çox yüksəkdir. Bu isə qida zəhərlənməsinə səbəb ola biləcək salmonella kimi bakteriyaların evin müxtəlif yerlərinə yayılması deməkdir. Əslində su ilə yumaq bakteriyaları öldürmür, sadəcə onları daha geniş sahəyə yayır".

Ekspertin sözlərinə görə, çiy əti yumağa ehtiyac yoxdur.
"Onsuz da əti tam və düzgün temperaturda bişirmək bütün zərərli mikroorqanizmləri məhv edir. Əksinə yuma prosesi əlavə təhlükə yaradır. Çiy ətə toxunduqdan sonra əllərimizi mütləq sabunla ən azı 20 saniyə yumalıyıq. Çiy ət üçün ayrı taxta və bıçaq istifadə etməliyik. İş səthlərini və alətləri isti sabunlu su, dezinfeksiyaedici vasitə ilə təmiz yumalıyıq. Əgər ətin üzərində görünən çirk və ya yad cisim varsa, onu yumaqdansa bıçaqla kəsib atmaq daha təhlükəsizdir. Çiy ətin yuyulması gigiyena baxımından faydasız və risklidir. Ən yaxşı yol əti yumadan, sadəcə düzgün şəkildə bişirməkdir", - deyə Asim Vəliyev bildirdi.
Aytəkin TOFİQQIZI


