Çiyələyin insan orqanizminə hansı təsiri var?
Icma.az, Olke.az saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
Çiyələk orqanizmə müsbət təsir göstərir.
Ölkə.az xəbər verir ki, bu barədə "Verywell Health" portalı məlumat yayıb.
Bu giləmeyvənin əsas üstünlüklərindən biri qanda qlükoza səviyyəsinə nəzarət etməsidir. Çiyələyin aşağı glisemik indeksinin aşağı olması qanda şəkərin kəskin yüksəlməsinin qarşısını alır. Bu isə çiyələyi şəkərli diabetdən əziyyət çəkən insanlar üçün faydalı edir.
Çiyələyin iltihab əleyhinə və sağaldıcı xüsusiyyətləri də var. Onun tərkibindəki antioksidantlar və C vitamini osteoartrit zamanı yaranan iltihabı və ağrını azaldır, eyni zamanda dəriyə sağalmaqda kömək edir.
Tədqiqatlar göstərir ki, çiyələyin müntəzəm qəbulu ürək sağlamlığı üçün faydalıdır. Həftədə üç porsiya çiyələk yemək, xüsusilə də gənc qadınlarda infarkt riskini azaldır.
C vitamini ilə zəngin olan çiyələk immun sistemini gücləndirir. Onun tərkibində həmçinin, DNT-nin qorunması və sağlam hamiləlik üçün vacib olan fol turşusu da var.
Çiyələkdəki antioksidantlar orqanizmi xərçəngdən qoruyur və xolesterin səviyyəsini aşağı salır. Onun istifadəsi ümumi xolesterini 10%, "pis" xolesterini isə 13%-ə qədər azalda bilər.
Həmidə İbrahimova

