Çoxlu alma və pomidor qəbul etdikdə ağciyərlərdə bunlar baş verir: 10 illik tədqiqatın nəticələri
Icma.az, Azertag portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
Bakı, 6 avqust, AZƏRTAC
Amerikalı həkimlər müntəzəm olaraq çoxlu alma və pomidor yeyən keçmiş siqaret çəkənlərin ağciyər funksiyalarının daha tez bərpa olunduğunu təsdiqləyən on illik tədqiqatın nəticələrini dərc ediblər.
AZƏRTAC xarici mətbuata istinadla xəbər verir ki, bərpa tempində əsas fərqlər gündə ən azı iki pomidor və üçdən çox meyvə yeyənlərdə görünür. Eyni zamanda, alimlər konservləşdirilmiş və termik emal olunmuş məhsulların ağciyərlərə demək olar ki, müsbət təsir göstərmədiyini müəyyən ediblər.
Hətta heç vaxt siqaret çəkməyən insanlarda alma və pomidor ağciyər funksiyasının yaşla əlaqədar azalmasını ləngidə bilər. Araşdırmanın nəticələri “European Respiratory Journal”da dərc olunub.
Araşdırmada üç Avropa ölkəsinin 680 sakini iştirak edib.
Mütəxəssislərin fikrincə, müsbət təsir pomidor və meyvələrdə olan antioksidantlarla izah olunur: qeyri-müntəzəm istehlak təqdirdə onlar sağlamlığa praktiki olaraq heç bir təsir göstərmir, lakin sistematik və uzunmüddətli qəbul edildikdə tənəffüs sisteminin yaşla bağlı patologiyalarının inkişafını əhəmiyyətli dərəcədə ləngidir və hətta əvvəlki siqaret çəkməyin zərərini azaltmağa kömək edir.
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:110
Bu xəbər 06 Avqust 2025 23:26 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















