Diabet xəstələri yerkökü yeyə bilər? Səhv etmişik
Yerkökü təbiətcə şirin, lakin nişastasız tərəvəzdir. Yaxşı bir mineral və vitamin mənbəyi olmaqla yanaşı, həm də pəhriz lifinin mənbəyidir. Yerkökü yaxşı lif, K1 vitamini, kalium, beta karoten və antioksidant mənbəyidir. Bu, arıqlamağa kömək edən və bədənimizdəki xolesterol səviyyəsini azaltmağa kömək edən, eyni zamanda göz sağlamlığının keyfiyyətini yaxşılaşdıran bir qidadır. Bununla belə, şəkər xəstələrinə tez-tez yerkökü istehlak etməkdən çəkinmələri barədə xəbərdarlıq edilir.
Bəs, diabet xəstələri yerkökü yeyə bilərmi?
News24.az xəbər verir ki, yerkökü bədəndə qan qlükoza səviyyəsinə nəzarət edən A vitamini ilə zəngindir. Qan şəkərinin səviyyəsini saxlamaq həqiqətən vacibdir.
Yerkökü də şəkər xəstələri üçün vacib olan antioksidanlar, lif və digər qida maddələrini ehtiva edir.
Yerköküdəki glisemik indeks təbii olaraq aşağı olduğundan, diabet xəstələri üçün yerkökü yemək təhlükəsizdir.
Buna görə də yerkökü qan şəkərinin səviyyəsini saxlamaq istəyən diabet xəstələri üçün təhlükəsiz seçim hesab edilə bilər. Bundan əlavə, xüsusilə keto və ya ketogenik pəhriz izləyənlər az miqdarda yerkökü yeyə bilərlər.
Diabet xəstələri yerkökünü çiy yeyə və ya azca bişirib yeyə bilərlər.
DİQQƏT! Bu məqalə yalnız ümumi məlumat məqsədləri üçün yazılmışdır və tibbi məsləhət kimi qəbul edilməməlidir.
Günel Məlikzadə
![see](https://icma.az/template/assets/see.png)