Dünyanın ən məşhur uşaq səhər yeməyində təhlükə aşkar edildi
Icma.az, Sfera.az saytına istinadən bildirir.
Parlaq rəngli qutular, cizgi filmi personajları və dad vədləri uzun müddətdir ki, səhər yeməyi taxıllarını bir çox ailələrdə uşaqlar üçün əsas yemək halına gətirir. Ancaq rəngli qablaşdırmanın arxasında gizlənən bir təhlükə alimlərin son vaxtlar aşkar etdiyi bir təhlükədir.
Sfera.az bildirir ki, son onillikdə bu cür səhər yeməyində sağlam inqrediyentlərin tərkibi azalıb, yüksək yağlı inqrediyentlərin tərkibi isə artıb. “JAMA Network Open” jurnalında dərc edilən araşdırmada Kentukki Universiteti və Luiziana Dövlət Universitetinin tədqiqatçıları 2010-2023-cü illər arasında təqdim edilmiş və ya dəyişdirilmiş 1200 uşaq taxılını təhlil ediblər. Nəticələr göstərib ki, hər porsiyada ümumi yağ 33,6%, natrium miqdarı isə 32,1% artaraq mq1-dən 35,6%-ə yüksəlib.
Belə səhər yeməyində şəkərin miqdarı da 10,9% artıb, böyümə və sabit həzm üçün vacib qidalar olan zülal və pəhriz lifinin miqdarı azalıb. Hər porsiyada zülal orta hesabla 1,97-dən 1,69 q-a, lif isə 3,82-dən 2,84 q-a düşüb.
Alimlər deyirlər ki, bu qida dəyişiklikləri dünya miqyasında uşaqlıqda piylənmə və uzunmüddətli ürək-damar risklərinə təsir edir, sağlamlıqdan daha çox zövqə üstünlük vermək meylini göstərir.
Tədqiqat müəllifləri qeyd ediblər ki, bir çox dənli bitkilər indi balanslaşdırılmış səhər yeməyi seçimlərindən çox desertlərə bənzəyir və bəzi porsiyalar Amerika Ürək Assosiasiyasının uşaqlar üçün tövsiyə etdiyi gündəlik şəkər miqdarının 45%-ni aşır.
Bu narahatlıqlara baxmayaraq, bütün taxıllar bərabər yaradılmır. Qidalanma mütəxəssisləri tam taxıl, yüksək lif və az şəkər olan dənli bitkiləri seçməyi məsləhət görürlər. Bu səhər yeməyi yeməkdən imtina etmədən daha sağlam alternativlər təklif edir. Bundan əlavə, taxılınıza meyvə və ya qoz-fındıq əlavə etmək onun qida dəyərini artıracaq.
Bu tendensiyaları qiymətləndirmək üçün araşdırmada qida və içki məhsullarının satışını izləyən Yeni Məhsullar Bazasının məlumatlarından istifadə edilib. Xüsusi brendlər açıqlanmasa da, ümumi nümunələr qida sənayesində daha çox şəffaflıq və daha sağlam məhsul inkişafı ehtiyacını vurğulayır.
Səhər yeməyi uşaqların enerjisini və diqqətini saxlamaq üçün ən vacib yeməklərdən biri olaraq qaldığına görə, bu tapıntılar şüurlu qida seçimləri etməyin vacibliyini bir daha vurğulayır. Valideynlər və qayğı göstərən şəxslər qidalanma etiketlərini diqqətlə oxumağa və zərərli inqrediyentləri şəkərli qablaşdırma altında gizlətməkdənsə, uşaqlarının sağlamlığını dəstəkləyən dənli bitkiləri seçməyə dəvət olunur.


