Ekspertdən xəbərdarlıq: Həftədə 3 dəfədən çox pivə içmək xərçəng riskini artırır
Sherg.az portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Şimali Karolinada yerləşən RTI İnternational tədqiqat institutunun alimləri ABŞ və Avropada istehsal olunan məşhur pivə növlərində təhlükəli kanserogen maddələrin olduğunu aşkar ediblər.
Bakupost.az xəbər verir ki, bu barədə Daily Mail məlumat yayıb.
Qeyd olunur ki, söhbət PFAS adlanan maddələrdən gedir. Onlara “yüksək dayanıqlı kimyəvi maddələr” deyilir, çünki bu maddələr ətraf mühitdə parçalanmadan uzun müddət qalır. Bundan əlavə, orqanizmi məhv edən bu zəhərli maddələr dünyanın əksər pivə markalarında mövcuddur.
“Bu maddələr xərçəng xəstəliyinə səbəb ola bilər”, - deyə alimlər əlavə ediblər.

Məsələ ilə bağlı danışan təhlükəsiz qida tədqiqatçısı Asim Vəliyev "Sherg.az"a deyib ki, tədqiqatın nəticələrinə əsasən, pivədə bir sıra zərərli maddələr xərçəng riski ilə əlaqələndirilir:
“Nitrozaminlər (xüsusilə N-nitrozodimetilamin – NDMA) maltlaşdırılmış arpanın qurudulması və pivənin fermentasiya prosesi zamanı əmələ gələ bilər. NDMA İnsanlarda xərçəng yarada bilən (grup 2A) maddə kimi Beynəlxalq Xərçəng Araşdırmaları Agentliyi (IARC) tərəfindən tanınır. Həm də qaraciyər xərçəngi riski ilə əlaqələndirilir.
Asetaldehid alkoqolun orqanizmdə parçalanması nəticəsində yaranır və DNT zədələnməsinə səbəb olur. Xüsusilə ağız, boğaz və qida borusu xərçəngləri ilə əlaqələndirilir. Pivənin əsas tərkibi olan etanol, uzunmüddətli və daimi istifadə zamanı birbaşa kanserogen təsirə malikdir. Alkoqol həmçinin digər kanserogen maddələrin udulmasını artırır.
Mikotoksinlər (zərərli göbələk toksinləri) saxlanma və emal zamanı istifadə edilən taxıllarda yaranır. Bəzi pivələrdə xüsusilə aflatoksin və okratoksin A izlərinə rast gəlinmişdir”.
Ekspertin sözlərinə görə araşdırmalara əsasən həftədə 3 və ya daha çox dəfə, hər dəfə 500 ml-dən artıq pivə istehlakı, uzunmüddətli (1 ildən çox) vərdiş halına salınmış qəbul riskləri artırır:
“Xüsusilə gənclər, qaraciyər problemi olanlar, siqaret istifadəçiləri və genetik xərçəng riski daşıyanlar üçün bu təsirlər daha ciddi ola bilər. Azərbaycan bazarında satılan pivələrin təhlükəsizliyi aidiyyəti üzrə qurumlar tərəfindən ciddi yoxlanılır. Bu orqanlar xammal və hazır məhsullarda pestisid, mikotoksin, etanol faizi, metal qalıqları və bəzi kanserogen maddələrin analizlərini aparır. Lakin nitrozaminlər və asetaldehid kimi spesifik kanserogen maddələrin mütəmadi və hər partiyada yoxlanılması hal-hazırda məhdud şəkildə aparılır. Bu isə bəzi hallarda idxal edilmiş məhsullarda riskin gizli qalmasına səbəb ola bilər. Əlavə olaraq, ölkəmizdə bəzən qeyri-qanuni yollarla satılan, qeydiyyatsız və etiketlənməmiş “yerli istehsal” adlandırılan məhsullar bu baxımdan daha təhlükəlidir. Çünki bu içkilərin nə tərkibi, nə də istehsal prosesi üzrə sanitar nəzarət mövcuddur”.


