Çox isti içki içmək xərçəng riskini artırır
Icma.az bildirir, Olke.az portalına istinadən.
"Soyuq fəsillərdə insanlar isti içkilərə – çay, qəhvə və ya digər içkilərə yönəlirlər, lakin bu, ağız boşluğunun, qida borusunun və mədənin selikli qişasına təhlükə yarada bilər".
Ölkə.az "lenta.ru"ya istinadla xəbər verir ki, bu barədə həkim Aleksandr Konkov danışıb:
“İçkinin temperaturu 60–65 dərəcədən yuxarı olduqda selikli qişa termal zədələnməyə məruz qalır. Bu, yalnız qısa müddətli yanıq və narahatlıqla deyil, həm də həmişə görünməyən mikrozədələnmələrlə özünü göstərir. Tez-tez və davamlı zədələnmələr xroniki iltihabi proseslərə gətirib çıxara bilər".
Terapevt əlavə edib ki, isti içkilərin çoxsaylı təsiri qida borusunun selikli qişasının iltihabı – ezofagit riskini artırır. O qeyd edib ki, uzun müddət ərzində belə zədələnmələr daha ciddi xəstəliklər, o cümlədən onkoloji xəstəliklər üçün risk faktorları hesab olunur:
“Mədəyə gəldikdə isə, çox isti maye selikli qişanı qıcıqlandıra və xroniki qastrit və ya xoralar xəstəliyinin gedişini ağırlaşdıra bilər".
Terapevt tövsiyə edib ki, çay və qəhvə dərhal dəmləndikdən sonra içilməsin – içkiyə dörd-beş dəqiqə soyumasına imkan verilsin, soyuqda “udlaq yandıran” vərdişdən qaçınılsın və fərdi həssaslığa diqqət yetirilsin: hətta orta dərəcədə isti içki qəbul edərkən yanma hissi yaranırsa, içki bir qədər soyuyana qədər gözləmək lazımdır.
Həkim yekun olaraq bildirir ki, isti içki ilə isinmək olar, lakin bunu sağlamlığa zərər vermədən etmək üçün ehtiyatlı olmaq və düzgün tədbirlər görmək lazımdır.
Həmidə İbrahimova


