Ən cazibədar ƏTİR: Bulka və digər qənnadı məmulatlarına olan istəyi necə cilovlamaq olar
Bizim media saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Ətirli bulkalar, şirin çörəklər və digər un məmulatları düzgün qidalanma, sadə karbohidratlara məhdudiyyət və bədən forması ilə bağlı qaydaları pozmağa səbəb olan ən əsas amillərdəndir.
Bizim.Media xəbər verir ki, qida mütəxəssislərinin fikrincə, təzə bişmiş un məmulatlarının ətri iştahanı amansızca oyadan qoxulardan biridir.
Supermarketlər hətta öz salonlarında mini bişinti bölmələri quraşdırırlar ki, bütün mağazada təzə şirin bulka ətri yayılsın. Bu ətir insanı daha çox məhsul almağa vadar edir.
Amma problem ondadır ki, ağ undan hazırlanan şəkərli məhsullar yüksək kalorilidir, qan şəkərinin səviyyəsini kəskin artırır və belimizdə ehtiyat yağ təbəqəsi şəklində yığılır.
Bəs niyə biz un məmulatlarının ətrinin bu sehrinə düşürük? Bu məhsullara olan istəyi necə cilovlamaq olar?
Bu barədə qidalanma üzrə mütəxəssis və parafarmasevt Yuliya Popova aif.ru-ya danışıb.
O qeyd edib ki, təzə bulka və ya şəkərli xəmir — həqiqi gastronomik hipnozdur, onların qoxusuna qarşı durmaq mümkün deyil:
“Bu qoxu beyində həzz mərkəzlərini işə salır və əl özü qeyri-ixtiyari onlara uzanır. Amma unutmamaq lazımdır ki, bişmiş məhsullara olan istək həmişə aclıqla bağlı deyil. Bəzən orqanizm enerji və qida maddələri axtarır”.
Şirin çörək məhsullarına bu qədər can atmağımızın iki əsas səbəbi var:
Fizioloji səbəblər: bədən həqiqətən nəyəsə ehtiyac duyduqda
Daimi şirniyyata olan arzu bədəninizdə bəzi qida maddələrinin çatışmadığını xəbər verə bilər:
Zülallar. Balıq, yumurta, paxlalılar və ət çatışmadıqda orqanizm sürətli enerji üçün şirniyyata yönələ bilər.
Maqnezium və xrom. Bu mineralların çatışmazlığı şirniyyata olan istəyi artırır. Təbii mənbələr: qoz-fındıq, toxumlar, qarabaşaq, paxlalılardır.
B qrupu vitaminləri. Enerji istehsalında iştirak edirlər, yaşıl tərəvəzlərdə, tam taxıllarda və paxlalılarda mövcuddur.
Sağlam yağlar. Avokado, qoz-fındıq, kərə yağı və zeytun yağı “şirniyyat sarsıntısından” qorunmağa kömək edir.
Məsləhət: Hər yeməkdə zülal + lif + yağ birləşməsini təmin etməyə çalışın. Bu, qan şəkərinin səviyyəsini stabilləşdirir və təzə çörəkçiyə uzanmaq istəyini azaldır.
Psixoloji vəziyyət: bu məhsullar stress əleyhinə vasitə kimi görülür
Çox vaxt biz bu məhsullara yalnız ac olarkən deyil, kədərli və ya tənha olduğumuz zaman da ehtiyac duyuruq. Bişmiş məhsullar serotonin və dopamin – həzz hormonlarının ifrazını stimullaşdırır. Bundan əlavə, bu çox vaxt uşaqlıq xatirələri ilə bağlıdır: nənə və ya ananın peçenyeləri qayğı və təhlükəsizlik hissi ilə assosiasiya olunur.
Necə başa düşmək olar ki, bu fiziologiya (həqiqi aclıq) yoxsa psixoloji vəziyyətlə (iştah) ilə bağlıdır?
Aclıq birdən-birə yaranır.
Siz yenicə yemisiniz, amma əhval-ruhiyyəniz düşüb — və dərhal şirin nəyəsə can atırsınız.
Əgər başa düşürsünüzsə ki, aclıq fiziki deyil, emosionaldır, özünüzdən soruşun: indi həqiqətən nəyi istəyirəm — yeməyi, yoxsa istilik, ünsiyyət və istirahəti?
Bizim.Media

