Ən zərərli çay növünün adı açıqlanıb
Icma.az, Azpost-dan verilən məlumatlara əsaslanaraq, xəbər verir.
Dietoloq Nataliya Fariseyeva NEWS.ru-ya müsahibəsində xəbərdarlıq edib ki, çay paketlərinə kimyəvi üsullarla əldə edilən ləzzətlər əlavə edilir ki, bu da xərçəng hüceyrələrinin böyüməsinə, maddələr mübadiləsinin dəyişməsinə və digər pozğunluqlara səbəb ola bilər.
AzPost xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, kimyəvi maddələr bədəndə tədricən toplanır və dərhal özünü göstərmir, bədəni daxildən məhv edir.
Çox vaxt çaya kimyəvi üsullarla alınan ləzzətlər əlavə edilir. Sintetik ətirlər xərçəng hüceyrələrinin böyüməsini, metabolik dəyişiklikləri və digər pozğunluqları təşviq edən maddələrdən ibarətdir. Kimyəvi maddələr bədəndə tədricən toplanır və dərhal özünü göstərmir, bədəni içəridən məhv edir.
Həmçinin, həkimin sözlərinə görə, bəzi vicdansız istehsalçılar çay əvəzinə çay tozundan – çay istehsalının tullantılarından istifadə edirlər. Ona görə də bəzi çay paketlərində ot və hətta yonqar da tapa bilərsiniz. Həkim qeyd edib ki, çay yarpaqlarında ftor toplamaq qabiliyyətinə malikdir və yarpaq nə qədər qocalırsa, onun tərkibində bir o qədər də flüor var. Bu, diyetoloq vurğulayıb ki, sümük toxumasının çoxalmasına və skelet sisteminin müxtəlif xəstəliklərinə səbəb olur.
“Çay paketlərinin tərkibində çox vaxt saxlama müddəti ötmüş çay olur ki, bu çay öz faydalı xüsusiyyətlərini itirməklə yanaşı, tərkibindəki aflatoksinlər hesabına zərərli olur. Bunlar qaraciyərin geri dönməz zədələnməsinə səbəb olan çox təhlükəli maddələrdir”, – deyə Fariseeva əlavə edib.

