Ət xərçəng yaradır, yoxsa ondan qoruyur? ARAŞDIRMA
Icma.az bildirir, Bizim media saytına əsaslanaraq.
Uzun illər qırmızı ət xərçəng riskini artıran qida kimi qəbul edilib.
Bizim.Media xəbər verir ki, lakin Kanadanın McMaster Universitetindən yeni tədqiqat heyvan zülalının, o cümlədən balıq, quş əti, yumurta və süd məhsullarının xərçəngdən ölüm riskini azalda biləcəyini göstərir.
Araşdırma qırmızı əti ayrı-ayrılıqda yox, bütün heyvan zülallarını birləşdirərək təhlil etdiyi üçün, qoruyucu təsirin əsasən balıq və bəzi süd məhsullarından qaynaqlandığı ehtimal edilir.
Emal edilmiş ətlərin və fərqli xərçəng növlərinin təsirini nəzərə almaması da nəticələri məhdudlaşdırır.
Tədqiqat, bitki mənşəli zülalların xərçəngdən qorunmada o qədər güclü olmadığını göstərsə də, bu, bitki əsaslı qidaların ümumi sağlamlıq faydalarını ləğv etmir.
Ekspertlər vurğulayır ki, nəticələr ət istehlakına “yaşıl işıq” vermir. Həddindən artıq qırmızı ət ürək xəstəliyi və diabet riskini artırır. Optimal sağlamlıq üçün balanslı, müxtəlif və minimal işlənmiş qidalarla dolu pəhriz tövsiyə olunur. (e-saglam.az)
Bizim.Media
Baxış sayı:100
Bu xəbər 04 Sentyabr 2025 02:36 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















