Evdə turşu hazırlayanlar üçün VACİB XƏBƏRDARLIQ
Icma.az bildirir, News24 portalına istinadən.
Ev şəraitində hazırlanan turşular bir çox insanın qida rasionunda sevilən məhsullardan biridir. Lakin bu cür məhsulların hazırlanmasında buraxılan səhvlər ciddi sağlamlıq risklərinə yol aça bilər. Statistik məlumatlara əsasən, qida zəhərlənməsi hallarının əhəmiyyətli bir hissəsi məhz evdə düzgün saxlanılmayan və ya hazırlanma qaydalarına riayət olunmayan turşulardan qaynaqlanır.
Bəs nə etmək lazımdır?
Bu haqda qida eksperti Fərid Səfərov “Yeni Sabah”a danışıb:
“Demək olar ki, hamının sevdiyi və iştahla yediyi qidalardan biri də turşudur. Turşunun orqanizmə bir sıra faydaları var, məsələn, güclü antioksidantdır, lif və probiotik mənbəyidir, vitamin və minerallara zəngindir. Bununla birlikdə, əgər düzgün şəkildə hazırlanmazsa və normadan artıq istifadə olunarsa çox ciddi sağlamlıq problemlərinə, zəhərlənməyə, hətta ölümə səbəb ola bilər.
İlk öncə onu deyim ki, əgər turşu yeyirsinizsə, çalışın, sənaye üsulu ilə hazırlanmış turşu yeyin, yox, özünüz hazırlayıb yeyecəksinizsə, onda mütləq bəzi məqamlara diqqət etmək lazımdır”.
Ekspert oxucularımıza bir sıra vacib tövsiyələr verib:
“Turşu hazırlamaq üçün lazım olan meyvə və ya tərəvəzləri mövsümündə alın. Meyvə və tərəvəzlər təzə və əzilməmiş olmalıdır. Meyvə və tərəvəzlər çox yaxşı yuyulmalıdır.Turşunu qoyacağınız qablar çox yaxşı yuyulmalı və sterilizasiya olunmalıdır, bunun üçün qabları əvvəlcə qaynar su ilə yaxşıca yuyun və tam quruduğuna əmin olun. Turşunu şüşə qablara, balonlara yığaraq saxlayın.İstifadə olunan qapaqlar da mütləq qaynar su ilə yuyulmalıdır, üzərində heç bir zədə və əzilmə olmamalıdır. İstifadə olunacaq duz-su nisbəti çox vacibdir, bu turşunun hazır olması üçün lazım olan fermentasiyanın yaranmasını təmin edir. Turşunu hazırladıqdan sonra mütləq saxlama temperaturuna riayət edin, isti yerdə saxlamayın, sərin və qaranlıq yerdə saxlayın. Gün işığı düşməyən yerdə saxlayın. Əgər bir neçə gündən sonra turşunun suyu bulanıq olarsa, üzərində ağ ləkələr yaranarsa, qapağı şişərsə o artıq istifadə olunmamalıdır. İstifadə etmək üçün açdıqdan sonra üzərində kif varsa onu qətiyyən istifadə etmək olmaz, bəzən yuyub yenidən yeyirlər, bu isə çox təhlükəlidir. Turşu sərt və parlaq olmalıdır, özünəməxsus qoxusu olmalıdır, əgər turşu yumşaqdırsa və xoşagəlməz qoxusu varsa onu istifadə etmək olmaz. Bütün bu məqamlara diqqət etmədikdə hazırlanan turşunun rəngi, dadı görüntüsü dəyişir, suyu bulanır, turşu yumşalır, üzərində kif yaranır.
Turşudan zəhərlənmə halları bəzən özünü həmin anda göstərmir, əgər halsızlıq, ürəkbulanma, qarın ağrısı, başgicəllənmə, qusma yaranıbsa dərhal həkimə müraciət edin. Tibb müəssisəsinə gedənə qədər bol su içilməlidir.Mənşəyi bəlli olan yerdə hazırlanmış turşu məhsullarından istifadə etmək lazımdır, meyvə-tərəvəz satılan yerlərdə və yaxud yol kənarında açıq şəkildə satılan turşu məhsullarının hansı şəraitdə hazırlandığı bəlli deyil və çox təhlükəlidir. Öz hazırladığınız və ya aldığınız məhsulun istehsal tarixinə diqqət edin. Xüsusilə, körpə uşaqlar, xroniki xəstəliyi olanlar, hamilə və süd verən qadınlar və çox yaşlı insanlar turşu məhsullarından qəti şəkildə uzaq durmalıdırlar.
Bütün bu məqamlara diqqət edərək həm sağlamlığımızı qoruya bilərik, həm də sevdiyimiz qidaları iştahla istehlak edə bilərik”.

