Icma.az
close
up
RU
Evdə turşu hazırlayanlar üçün VACİB XƏBƏRDARLIQ

Evdə turşu hazırlayanlar üçün VACİB XƏBƏRDARLIQ

Icma.az bildirir, News24 portalına istinadən.

Ev şəraitində hazırlanan turşular bir çox insanın qida rasionunda sevilən məhsullardan biridir. Lakin bu cür məhsulların hazırlanmasında buraxılan səhvlər ciddi sağlamlıq risklərinə yol aça bilər. Statistik məlumatlara əsasən, qida zəhərlənməsi hallarının əhəmiyyətli bir hissəsi məhz evdə düzgün saxlanılmayan və ya hazırlanma qaydalarına riayət olunmayan turşulardan qaynaqlanır.

Bəs nə etmək lazımdır?

Bu haqda qida eksperti Fərid Səfərov “Yeni Sabah”a danışıb:

“Demək olar ki, hamının sevdiyi və iştahla yediyi qidalardan biri də turşudur.  Turşunun orqanizmə bir sıra faydaları var, məsələn, güclü antioksidantdır, lif və probiotik mənbəyidir, vitamin və minerallara zəngindir. Bununla birlikdə, əgər düzgün şəkildə hazırlanmazsa və normadan artıq istifadə olunarsa çox ciddi sağlamlıq problemlərinə, zəhərlənməyə, hətta ölümə səbəb ola bilər.

İlk öncə onu deyim ki, əgər turşu yeyirsinizsə, çalışın, sənaye üsulu ilə hazırlanmış turşu yeyin, yox, özünüz hazırlayıb yeyecəksinizsə, onda mütləq bəzi məqamlara diqqət etmək lazımdır”.

Ekspert oxucularımıza bir sıra vacib tövsiyələr verib:

“Turşu hazırlamaq üçün lazım olan meyvə və ya tərəvəzləri mövsümündə alın. Meyvə və tərəvəzlər təzə və əzilməmiş olmalıdır. Meyvə və tərəvəzlər çox yaxşı yuyulmalıdır.Turşunu qoyacağınız qablar çox yaxşı yuyulmalı və sterilizasiya olunmalıdır, bunun üçün qabları əvvəlcə qaynar su ilə yaxşıca yuyun və tam quruduğuna əmin olun. Turşunu şüşə qablara, balonlara yığaraq saxlayın.İstifadə olunan qapaqlar da mütləq qaynar su ilə yuyulmalıdır, üzərində heç bir zədə və əzilmə olmamalıdır. İstifadə olunacaq duz-su nisbəti çox vacibdir, bu turşunun hazır olması üçün lazım olan fermentasiyanın yaranmasını təmin edir. Turşunu hazırladıqdan sonra mütləq saxlama temperaturuna riayət edin, isti yerdə saxlamayın, sərin və qaranlıq yerdə saxlayın. Gün işığı düşməyən yerdə saxlayın. Əgər bir neçə gündən sonra turşunun suyu bulanıq olarsa, üzərində ağ ləkələr yaranarsa, qapağı şişərsə o artıq istifadə olunmamalıdır. İstifadə etmək üçün açdıqdan sonra üzərində kif varsa onu qətiyyən istifadə etmək olmaz, bəzən yuyub yenidən yeyirlər, bu isə çox təhlükəlidir. Turşu sərt və parlaq olmalıdır, özünəməxsus qoxusu olmalıdır, əgər turşu yumşaqdırsa və xoşagəlməz qoxusu varsa onu istifadə etmək olmaz. Bütün bu məqamlara diqqət etmədikdə hazırlanan turşunun rəngi, dadı görüntüsü dəyişir, suyu bulanır, turşu yumşalır, üzərində kif yaranır.

Turşudan zəhərlənmə halları bəzən özünü həmin anda göstərmir, əgər halsızlıq, ürəkbulanma, qarın ağrısı, başgicəllənmə, qusma yaranıbsa dərhal həkimə müraciət edin. Tibb müəssisəsinə gedənə qədər bol su içilməlidir.Mənşəyi bəlli olan yerdə hazırlanmış turşu məhsullarından istifadə etmək lazımdır, meyvə-tərəvəz satılan yerlərdə və yaxud yol kənarında açıq şəkildə satılan turşu məhsullarının hansı şəraitdə hazırlandığı bəlli deyil və çox təhlükəlidir. Öz hazırladığınız və ya aldığınız məhsulun istehsal tarixinə diqqət edin. Xüsusilə, körpə uşaqlar, xroniki xəstəliyi olanlar, hamilə və süd verən qadınlar və çox yaşlı insanlar turşu məhsullarından qəti şəkildə uzaq durmalıdırlar.

Bütün bu məqamlara diqqət edərək həm sağlamlığımızı qoruya bilərik, həm də sevdiyimiz qidaları iştahla istehlak edə bilərik”.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:35
embedMənbə:https://news24.az
archiveBu xəbər 18 Aprel 2025 20:30 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Depressiya və narahatlıq yaradır Gec yatanların nəzərinə!

06 İyun 2025 18:50see183

Yayda ətir necə seçilməlidir? Tanınmış əttardan TÖVSİYƏLƏR

07 İyun 2025 13:47see152

Həcc ziyarətinə 2 milyondan çox müsəlman gedib

06 İyun 2025 12:32see124

Azadlıq yox, ideoloji silah: Aİ “Azadlıq Radiosu”nu informasiya silahına çevirir

06 İyun 2025 11:09see120

Mbappe Fransa millisində tarix yazdı Anrini də keçdi

06 İyun 2025 16:16see119

Azərbaycan dilində şeir oxuyan Pezeşkian Ermənistanda nə deyəcək? KONKRET

06 İyun 2025 15:05see119

Ukrayna okeanda rus gəmilərinə hücum edə bilər

07 İyun 2025 01:26see119

Azərbaycanın təbii qazını Bolqarıstana nəql edən IGB nin tədarük həcmi açıqlanıb

06 İyun 2025 22:03see118

Bu heyvan kənd təsərrüfatını MƏHV EDİR

06 İyun 2025 17:47see117

Ukrayna ordusu Rusiya qırıcılarının yerləşdiyi iki aerodromu vurdu

06 İyun 2025 12:23see117

Tovuzda ailə davası: 1 nəfər baltalandı… KONKRET

06 İyun 2025 16:14see116

Handeylə Barışın qırmızı xalı tərzi

06 İyun 2025 16:28see116

Dəmir yolunda partlayış lokomotiv relsdən çıxdı

06 İyun 2025 11:37see116

Dünya çempionu olan Əminə Əliyevanın məşqçiləri DANIŞDILAR

06 İyun 2025 21:24see114

Cəhənnəm istisi bu ölkəni məhv edəcək: XƏBƏRDARLIQ

06 İyun 2025 20:16see114

Putin Rusiyadakı müsəlmanlara jest etdi

06 İyun 2025 11:10see114

Yığmamız Avropa kubokunun yarımfinalında Malta ilə qarşılaşacaq

07 İyun 2025 23:39see114

Niyə ucuz telefon adapterlərindən istifadə etmək olmaz? SƏBƏB

06 İyun 2025 19:58see113

Mingəçevirdə müəmmalı ölüm: Oğulları güllələnən ər arvad evdə ölü tapıldı

07 İyun 2025 00:12see112

Münxendə insanlara bıçaqla hücum edən şəxs polis tərəfindən zərərsizləşdirilib

08 İyun 2025 04:24see111
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri