Göbələk istehlak edərkən diqqət yetirilməli məqamlar
Azertag saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Bakı, 3 oktyabr, AZƏRTAC
Göbələk sağlam qidalanma üçün əvəzsiz qida məhsullarından biridir. Onun tərkibi zülallar, aktiv fermentlər, bitki şəkərləri, vitaminlər, həmçinin selen, kalium, dəmir və sink kimi minerallarla zəngindir. Lakin göbələklərin toplanmasına, saxlanmasına və emalına düzgün əməl olunmadıqda, onlar insan həyatı üçün potensial təhlükə yaradır.
Bu barədə Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin İnformasiya təminatı və innovativ həllər şöbəsindən AZƏRTAC-a ünvanlanan materialda deyilir.
Bildirilir ki, istehlakçılar göbələk alarkən mütləq diqqətli olmalıdırlar. Yeməli göbələyin içərisinə bir tək zəhərli göbələyin qarışması da zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Ona görə də yol kənarında, açıq satılan yox, qablaşdırılmış məhsullara üstünlük verilməlidir. Qablaşdırılmış məhsulu alarkən etiket məlumatları mütləq nəzərdən keçirilməlidir. Çünki yeməli göbələklər də bəzən zəhərlənməyə səbəb olur. Bu əsasən məhsulun yararlılıq müddəti ötəndə və düzgün şəraitdə saxlanmadıqda baş verir. Göbələyi xüsusən də polietilen torbada saxlamaq onun nəmlənməsinə və kiflənməsinə səbəb olur. Göbələkdən hazırlanmış salatların və yeməklərin də düzgün saxlanılması vacibdir.
Tanış olmayan və şübhəli göbələklərin, həmçinin yol kənarında, sənaye müəssisələrinin yaxınlığında köhnə göbələklərin yığılmaması məsləhətdir. Eyni zamanda, şəxsi gigiyena qaydalarına əməl edilməlidir. Bir məqamı da nəzərə çatdırmaq lazımdır ki, emal olunmamış məhsulun uzunmüddətli (üç saatdan çox) saxlanılması, köhnəlmiş göbələklərin qidada istifadəsi və allergik reaksiyalara səbəb ola biləcəyini nəzərə alaraq göbələklərin spirtli içkilərlə birlikdə istehlakı tövsiyə olunmur.
Göbələk istehlakından zəhərlənməyə şübhə yarandığı halda dərhal həkimə müraciət etmək lazımdır.


