“Halallıq” sertifikatı olan məhsularla bağlı alıcılara VACİB AÇIQLAMA
Icma.az, Turkstan.az saytına istinadən bildirir.
Son dövrlərdə ölkəyə idxal olunan mal piyi və ət məhsulları ilə bağlı aparılan monitorinqlərin nəticələri ictimaiyyətə təqdim olunur. Müvafiq qurumların yaydığı məlumatlara əsasən, bəzi hallarda məhsulların tərkibində normativlərə zidd elementlərə rast gəlinir. Bu səbəbdən mütəxəssislər istehlakçılara məhsul alarkən diqqətli olmağı tövsiyə edirlər.
Məsələ ilə bağlı Yenisabah.az-a danışan “Refresh Group"- un icraçı direktoru, qida mütəxəssisi Seymur Qafarov oxucularımıza bəzi tövsiyələr verib:
“Ümumiyyətlə, gündəlik istifadə etdiyimiz məhsullarda, eləcə də ölkəmizə idxal olunan mal piyi və ət məhsullarında müvafiq qurumlar tərəfindən vaxtaşırı monitorinqlər aparılır və onların nəticələri KİV-də ictimaiyyətə açıqlanır.
Bu baxımdan, istehlakçılara tövsiyə olunur ki, hər zaman aldıqları məhsulun etiketində aşağıdakı məlumatlara diqqət yetirsinlər:
İstehsal və son istifadə tarixi
100 qramlıq məhsulun qida və enerji dəyəri
Məhsulun tərkibi
İstehsalçının faktiki ünvanı və əlaqə vasitələri
Bunlar 523 saylı “Qida təhlükəsizliyi haqqında” qanunvericiliyin tələblərinə uyğun olaraq göstərilməlidir.
Bundan əlavə, məhsulun daşınması üçün tələb olunan temperatur rejimi də önəmlidir. Əgər istehlakçı hər hansı neqativ hal ilə qarşılaşarsa, bu barədə müvafiq qurumlara müraciət edə və adekvat qərarların qəbul olunmasını tələb edə bilər. Bu, onların tam qanuni hüququdur”.
Ekspert halallıq sertifikatı olan məhsularla bağlı vacib məqamı da açıqlayıb:
“Halallıq sertifikatı ilə bağlı olaraq isə hər bir şirkət müvafiq təsdiq aldıqdan sonra bu məlumatı məhsulun etiketində göstərə bilər. Lakin bu sertifikatın verilməsindən sonra da məhsulun tərkibindəki maddələrin uyğunluğunu yalnız səlahiyyətli qurumlar laborator analizlər vasitəsilə müəyyən edə bilər. Çünki istehlakçının özünün məhsulu yerində analiz etmək və DNT-sini yoxlamaq imkanı yoxdur.
Ona görə də, insanlar daim xəbərləri izləməli, məlumatlı olmalı və şübhə doğuran hallarda aidiyyəti qurumlara müraciət edərək rəsmi məlumat tələb etməlidirlər. Əgər halal sertifikatlı məhsulun tərkibində donuz piyi aşkarlanarsa, bu ciddi qanun pozuntusu hesab olunur.
Sonda, məhsul alarkən xüsusilə halal qidalanmaya önəm verən istehlakçılar üçün ən mühüm məqam — bu məhsulları tanınmış, keyfiyyəti və etibarlılığı şübhə doğurmayan mənbələrdən əldə etməkdir. Bu, həm sağlamlıq, həm də dini baxımdan halal qidalanma prinsiplərinə uyğunluq baxımından vacibdir”.

