Icma.az
close
up
RU
Hansı aylarda balıq yemək düzgündür? MÜTƏXƏSSİS ŞƏRH ETDİ

Hansı aylarda balıq yemək düzgündür? MÜTƏXƏSSİS ŞƏRH ETDİ

Sia Az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.

"Balığın tərkibində zülallar, karbohidratlar, yağlar, vitamin və mineral maddələr, eyni zamanda orqanizm üçün bir çox bioloji aktiv maddələrin olması onun faydalı qidalardan biri olduğunu göstərir. Eyni zamanda asan həzm olunduğu üçün bir çox hallarda pəhriz qidası kimi də istifadə edilir". Bu sözləri SİA-ya açıqlamasında Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, Sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova deyib.

Onun sözlərinə görə, lakin zülallarla zəngin olması balığın daha tez xarab olmasına və düzgün şəraitdə saxlanılmadıqda tərkibindəki patogen mikro orqanizmlərin inkişafı üçün əlverişli mühitin yaranmasına səbəb olur: "Bu səbəbdən qeyri-sağlam və keyfiyyətsiz balıq qəbul edildikdə insan orqanizmində zəhərlənmə və hətta ölümlə nəticələnə biləcək fəsadlar yarana bilər. Ona görə də balıq və balıq məhsullarını mənşəyi məlum olan, baytarlıq nəzarətindən keçmiş mənbələrdən almaq tövsiyə olunur. Rəngi, qoxusu və təzəliyi şübhə doğuran qidalardan ümumiyyətlə istifadə edilməməlidir. Balığın faydaları saysız-hesabsızdır. Balıq insan orqanizmində immun sistemini gücləndirir, zərərli xolesterolu azaldır, görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır. Tərkibindəki "Omega-3" və "Omega-6" yağ turşuları beynin funksiyasını yaxşılaşdırır, dəri sağlamlığına müsbət təsir göstərir və bioloji qocalmanın qarşısını almaqda mühüm rol oynayır.

Lakin bu faydalardan yararlanmaq üçün balıq alınarkən, saxlanılarkən və bişirilərkən sanitar-gigiyena qaydalarına əməl olunmalıdır. Balığın polietilen paketlərdə açıq günəş altında satılması və saxlanılması yolverilməzdir. Əgər balıq mənfi 18°C-də saxlanılırsa, bu halda 3 aya qədər soyuducuda qalması mümkündür.

Yay aylarında balıqdan çox istifadə edilməməsi tövsiyə olunur. “R” hərfi olmayan aylarda balıq yeməmək fikri, əsasən, həmin dövrlərin balıqlar üçün kürü töküm dövrü olması ilə bağlıdır ki, bu da onların ovlanmaması və nəsillərinin davamlılığı üçün vacibdir. Yüksək hava temperaturu şəraitində balıq məhsulları tez xarab olur. Bir neçə saat açıq havada qalan balığın tərkibində fiziki və kimyəvi dəyişikliklər baş verir və bu da zəhərlənmə riskini artırır. Bundan əlavə, mənşəyi bəlli olmayan və ya qeyri-peşəkar şəxslər tərəfindən ovlanan balıqların tərkibində ağır metallar və digər zərərli maddələr ola bilər ki, bu da insan sağlamlığı üçün təhlükə yaradır.

Sonda qeyd etmək lazımdır ki, balıq bişirilərkən yalnız istifadə ediləcək qədər hazırlamaq və dərhal istehlak etmək tövsiyə olunur. Bişirilmiş balığın bir neçə gün sonra yeyilməsi, hətta keyfiyyətli olsa belə, sağlamlıq üçün təhlükəli ola bilər".

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:38
embedMənbə:https://sia.az
archiveBu xəbər 22 May 2025 16:20 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Bu çox ucuz vətənpərvərlik propaqandasıdır

20 Avqust 2025 17:47see330

Frenki de Yonqun yeni agenti Deku ilə görüşüb

20 Avqust 2025 17:20see150

Sabiq icra başçısının polkovnik oğlu vəfat etdi

20 Avqust 2025 16:24see145

Qarabağ ın Budapeşt zəfəri Video

20 Avqust 2025 02:51see132

Mayor VƏFAT ETDİ görün kimi QARDAŞI imiş... FOTO

21 Avqust 2025 10:40see124

17 maddəlik sülh sazişinin əsas elementi budur…

20 Avqust 2025 17:38see123

Aynişan: “Restoranda “steak” 200 manat idi, dedim, nə yaxşı ucuzdur” VİDEO

21 Avqust 2025 18:15see121

Edin Cekodan Türkiyə futbolu və azarkeşləri barədə maraqlı sözlər

20 Avqust 2025 18:20see119

Rəqsanə İsmayılovanın vəkilindən müğənnini dələduzluqda ittiham edən şəxsin videomüraciətinə MÜNASİBƏT

20 Avqust 2025 19:40see118

Şəmkirdə dönərdən zəhərlənən 20 nəfərin siyahısı açıqlandı YENİLƏNİB

21 Avqust 2025 01:39see118

CNN: Macarıstan və İsveçrə Ukrayna sammiti üçün nəzərdə tutulub

20 Avqust 2025 08:31see116

İndi istedadlı gənclər xaricdə oxumağa üstünlük verir

20 Avqust 2025 08:52see115

Ukraynaya “Şahed” hücumu HHM lər işə salındı

21 Avqust 2025 01:24see114

Əlcəzairli boksçudan gözlənilməz qərar

21 Avqust 2025 05:18see114

İsti havada artan tərləmə və ağız qoxusunun səbəbləri nədir? Qoxunu hansı qidalarla önləmək olar?

20 Avqust 2025 23:51see114

Ərdoğan Makronla müzakirə apardı

21 Avqust 2025 19:21see114

Banka bağlayarkən bunlara diqqət edin Zəhərlənmə riski

20 Avqust 2025 08:56see112

“Kraliça ənciri” Yalnız Bursada yetişir

20 Avqust 2025 05:00see112

"ChatGPT" yenə çökdü, şikayətlər artır

20 Avqust 2025 20:47see111

Pakistanda musson yağışları: 800 nəfər ölüb

20 Avqust 2025 17:43see111
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri