Hansı çörək qan şəkərinin səviyyəsini sabit saxlayır? 7 tövsiyə
Qaynarinfo saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Adətən insanlar qan şəkəri ilə bağlı narahat olduqda çörəyi pəhrizlərindən ilk çıxarmalı olduqları məhsullardan biri hesab edirlər. Lakin ən önəmli amil çörəyin növü, hazırlanma üsulu və onu nə ilə birlikdə yediyinizdir
Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə "Very Well Health" yazır.
Nəşr qan şəkərinin sabit səviyyəsi üçün ən faydalı 7 çörək növünü təqdim edib:
1. Cücərmiş taxıldan hazırlanmış çörək
Bu çörək bütün taxıldan hazırlanır, amma cücərməyə başlayan taxıldan. Bu proses nəticəsində nişastanın bir hissəsi daha asan həzm olunan birləşmələrə çevrilir.
Qeyd olunur ki, bu proses ənənəvi ağ çörək və ya adi tam buğda çörəyinə nisbətən daha aşağı qlükoza reaksiyasına səbəb olur. Cücərmiş taxıl çörəyi həmçinin daha çox lif, protein və müəyyən vitamin və minerallar ehtiva edir ki, bu da həzmi yavaşladır. Bəzi tədqiqatların nəticələrinə görə, bu çörək növünün diabetə qarşı faydalı xüsusiyyətləri var.
2. Buğda və ya tam taxıl çörəyi
Qan şəkəri üçün ən yaxşı seçim 100% tam buğda çörəyidir: bu çörək bütöv və ya minimal işlənmiş yulaf, arpa və ya buğda dənələri ehtiva edir.
Çünki bu dənələr həzm traktında daha yavaş parçalanır, nəticədə qlükozanın (şəkərin) qan dövranına tədricən buraxılmasına səbəb olur.
3. Mayalı çörək
Əsl mayalı çörək təbii bakteriyalar və vəhşi maya istifadə edilərək yavaş fermentasiya prosesi ilə hazırlanır. Bu, bəzi karbohidratların parçalanmasına kömək edir və insulin həssaslığını yaxşılaşdıra bilər.
Bir neçə tədqiqat göstərir ki, mayadan hazırlanmış çörək adi ağ çörəyə nisbətən qan şəkərində daha az sıçrayış yaradır.
4. Çovdar çörəyi
Çovdar çörəyi daha sıx olur və adətən buğda çörəyinə nisbətən daha çox həll olunan lif ehtiva edir. Bu, həzm prosesini yavaşladır və toxluq hissini artırır.
Nəşr bildirir ki, çovdarda olan birləşmələr yeməkdən sonra insulin reaksiyasını da yaxşılaşdıra bilər. 100% çovdar və ya qara çovdar çörəyini seçmək daha yaxşıdır: açıq çovdar çörəyində isə rafinə edilmiş un ola bilər.
5. Toxumlu çoxdənli çörək
Bu çörək bütöv dənələri lin, çia, günəbaxan və balqabaq toxumları ilə birləşdirir. Bu toxumlar faydalı yağlar, lif və protein ehtiva edir ki, karbohidratların orqanizm tərəfindən sorulmasını yavaşladır.
Məqalədə qeyd olunur ki, bu birləşmə rafinə edilmiş çörəyə nisbətən qan şəkərinin daha balanslı səviyyəsini təmin edir.
6. Yüksək proteinli və ya taxılsız çörək
Badam unu, kokos unu, noxud unu və ya noxud və ya soya zülalı əlavə edilmiş çörəklər dilim başına daha az həzm olunan karbohidrat ehtiva edir.
Nəşrdə əlavə olunur ki, bu cür çörəklər daha çox protein və liflə zəngindir ki, bu da qan şəkərinin kəskin artmasının qarşısını almağa və daha uzun müddət tox qalmağınıza kömək edir.
7. Yulaf və ya arpa çörəyi
Yulaf və arpa beta-qlyukanlarla zəngindir; bu həll olunan lif növü bağırsaqda jel əmələ gətirir və şəkərin qan dövranına sorulmasını yavaşladır. Buna görə bu çörək qan qlükozasını stabilləşdirmək istəyənlər üçün xüsusilə faydalıdır.
Nəşr nəticəyə gəlib ki, bütöv dənələr, qoz-fındıq, toxumlar və paxlalılar ehtiva edən çörək qan şəkəri üçün daha faydalı hesab edilə bilər.
Aydın
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:28
Bu xəbər 04 Dekabr 2025 12:00 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















