Hansı şəkərdən uzaq durmaq lazımdır?
Olke.az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Mağazalarda müxtəlif növ şəkərlər tapmaq mümkündür - çuğundur, qamış və hətta ekzotik kokos şəkəri.
Ölkə.az xəbər verir ki, onların hansı daha faydalı sayıldığını “aif.ru” saytına həkim Olqa Aniçenkova izah edib.
Onun sözlərinə görə, çuğundur şəkəri və ya rafinad şəkər şəkər çuğundurundan hazırlanır, çoxpilləli təmizlənmə prosesindən keçir və buna görə də kökün tərkibində əvvəlcədən olan qida maddələrinin demək olar ki, hamısını itirir. Bu şəkər faydalı maddələrlə kasıbdır və qanda qlükozanın səviyyəsini kəskin şəkildə artırır. Bundan əlavə, onun kalori dəyəri yüksəkdir - təxminən 400 kkal.
Qamış şəkəri isə daha az kalorilidir və nisbətən faydalı sayılır. Çünki o, daha az təmizlənmə mərhələsindən keçir və bu səbəbdən tərkibində həm qalıq maddələr, həm də qara melassa (şəkər şirəsi) qalır, onunla birlikdə müəyyən vitaminlər də saxlanılır. Lakin bu şəkərdəki faydalı maddələrin miqdarı da çox azdır. Məsələn, 100 qram qamış şəkərində cəmi 2–3 milliqram dəmir var.
Həmidə İbrahimova
Baxış sayı:28
Bu xəbər 08 Noyabr 2025 18:21 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















