Həftədə nə qədər ət yemək olar?
Lent az saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Kənd təsərrüfatı ətraf mühitin ən böyük çirkləndiricilərindən biridir. Bu çirklənmənin böyük hissəsi ət istehsalının payına düşür.
Lent.az-ın xarici mətbuata istinadən məlumatına görə. ekoloq alimlər yeni bir araşdırmada planetə ziyan vurmadan həftədə nə qədər ət yeməyin mümkün olduğunu hesablayıblar.
Araşdırmanın müəlliflərindən biri olan Karolin Gebara qeyd edir ki, insanların əksəriyyəti artıq həm ətraf mühitə, həm də sağlamlığa görə az ət yeməyin vacibliyini anlayır, lakin konkret nə qədər az yemək lazım olduğu aydın deyil. Buna görə də araşdırmaçılar hesablayıblar ki, hər həftə 255 qram toyuq və ya donuz əti yemək mümkündür. Bu, təxminən iki toyuq döşünə bərabərdir və 2021-ci ildə avropalılar və amerikalıların istehlak etdiyi ət miqdarından 6–10 dəfə azdır. Eyni zamanda mal əti (və digər qırmızı ətlər) tamamilə rədd edilməlidir.
Mal ətindən imtina ətraf mühitə fayda baxımından ən təsirli addımdır. Çünki inəklərin otarılması üçün böyük torpaq sahələri təmizlənməli olur və iri buynuzlu heyvanların tullantıları çox miqdarda metan (CO₂-dən 28 dəfə güclü istixana qazı) və azot oksidi (CO₂-dən 270 dəfə güclü) buraxır.
Baxış sayı:118
Bu xəbər 25 Aprel 2025 18:27 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















