Həkim çuğundur suyunun faydalarını və istehlak nisbətini izah etdi
Çuğundur A, C və B vitaminləri ilə yanaşı, dəmir, maqnezium və kalium da daxil olmaqla vacib minerallarla zəngindir. Tərkibində iltihabı azaldan və hüceyrələri zədələnmədən qoruyan betain, eləcə də antosiyaninlər var.
Bu tərəvəz həm də qaraciyərin fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edir və detoksifikasiya proseslərini dəstəkləyir. Çuğundur suyu içmək xüsusilə hipertansiyonlu insanlar üçün faydalıdır, çünki tədqiqatlar istehlakdan bir neçə saat sonra qan təzyiqini aşağı sala biləcəyini göstərir.
Bundan əlavə, çuğundurun tərkibində olan lif qanda xolesterinin səviyyəsini normallaşdırmağa kömək edir ki, bu da ürək-damar sisteminin fəaliyyətinə müsbət təsir göstərir.
SİA-nın məlumatına görə, bütün bunlarla yanaşı, mütəxəssis mümkün məhdudiyyətlər barədə də xəbərdarlıq edib. Çuğundur böyrək xəstəlikləri, daş əmələ gəlməsinə meylli və ürək-damar xəstəliyi olan insanlar tərəfindən ehtiyatla istehlak edilməlidir.
Tərkibindəki yüksək şəkər səbəbindən tərəvəz qlükoza səviyyələrində dalğalanmalara səbəb ola bilər, buna görə də diabetli insanlar üçün porsiyaları nəzarət etmək vacibdir.
Dietoloq onu da vurğuladı ki, çuğundurun həddindən artıq istehlakı təzyiqi aşağı olan insanlar üçün təhlükəli ola bilər, başgicəllənmə və halsızlıq yaradır.
Nazlı Almuradova
![see](https://icma.az/template/assets/see.png)