Həmin ətlərdən kolbasa və sosis hazırlanır Məhsəti Hüseynova
Redaktor.az portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
"Azərbaycana bir çox ölkələrdən ət idxal olunur, o cümlədən Braziliya, Monqolustan, Hindistan, Ukrayna, Rusiya və digər ölkələrdən. Bu ətlər ölkəyə daxil olarkən aidiyyəti qurum tərəfindən laborator analizlərdən keçirilir. Əgər ətin keyfiyyəti və qida təhlükəsizliyi standartlarına uyğun olduğu təsdiqlənirsə, satışa buraxılır".
Bu barədə Redaktor.az-a Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova satışda kub fomasında satılan ətlərin keyfiyyətindən danışarkən bildirdi.
O, qeyd etdi ki, dondurulmuş ətlər adətən cəmdək, bud, qabırğa kimi hissələr şəklində olur və -18°C-ə qədər saxlanılır:
"Həmçinin, emal üçün nəzərdə tutulmuş sənaye ətləri də idxal olunur. Bunlar əsasən pərakəndə satış üçün deyil, kolbasa və sosis kimi ət məhsullarının hazırlanması üçün istifadə edilir. Lakin kub formasında olan ətlər daha çox xırda ət qalıqları və sümüyə yaxın hissələrdən hazırlanır. Bu ətlər yapışdırıcı və rəngləndirici kimyəvi maddələrdən istifadə olunaraq formaya salınır. Belə məhsullar mütləq şəkildə etiketlənməlidir. Etikətdə mənşə ölkə, kəsim və dondurulma tarixi, saxlanma temperaturu, keyfiyyət sertifikatı və baytar nəzarətindən keçdiyinə dair sənədlər göstərilməlidir. Əgər bu məlumatlar yoxdursa və məhsul məlumatsız şəkildə satılırsa, bu, qanun pozuntusudur və belə hallarda aidiyyəti qurumun qaynar xəttinə məlumat verilməlidir".
Mütəxəssisin sözlərinə görə, keyfiyyətsiz və mənşəyi məlum olmayan ətlərin keyfiyyəti istehlakçı tərəfindən tam bilinmir.
"Əgər belə ətlər daşınma və saxlanma zamanı temperatur rejiminə əməl olunmadan, dondurulub açılıb yenidən dondurulursa, tərkibində dəyişikliklər baş verir və mikroorqanizmlərin sürətlə çoxalması üçün əlverişli şərait yaranır. Bu da insan sağlamlığı üçün ciddi fəsadlar törədə bilər. Ona görə də əti keyfiyyətsiz və mənşəyi bəlli olmayan yerlərdən almaq tövsiyə edilmir. Saxlanma zamanı temperatur rejiminə əməl olunmalı, bişirildikdə isə ətin daxili temperaturu 75°C-dən yuxarı olmalıdır", - deyə M.Hüseynova yekunlaşdırdı.
Xədicə BAXIŞLI
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:32
Bu xəbər 22 Dekabr 2025 22:56 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















