Hər qadının yeməli olduğu məhsul...
Icma.az, Sia Az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
...Ən məşhur balıq delikateslərindən biri cod qaraciyəridir (balıq yağı)- bu məhsulun faydaları alimlərə yaxşı məlumdur. Böyük miqdarda vitaminlər və sağlam yağlar onu əsl superfood edir. Adətən incəlik sadəcə çörək ilə sendviç kimi yeyilir, baxmayaraq ki, cod qaraciyəri ilə vitamin salatı da hazırlaya bilərsiniz.
SİA-nın məlumatına görə, cod qaraciyəri ürək, beyin və qan damarlarının fəaliyyətini təmin etmək üçün zəruri olan Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.
Məhsulda yüksək dozada A və D vitaminləri də var. Vitamin A görmə sisteminin, dərinin sağlamlığı və immunitet sisteminin fəaliyyəti üçün faydalıdır. Vitamin D immun və sinir sistemləri, eləcə də güclü sümüklər üçün də vacibdir. Cod qaraciyərini yeməyin başqa bir səbəbi, xüsusilə menopozdan sonra qadınlar üçün faydalarıdır. Bu dövrdə onların sümükləri daha kövrək olur və D vitamini sümük sağlamlığını qoruyur və osteoporoz riskini azaldır. Həftədə neçə dəfə cod qaraciyəri yeyə biləcəyinizlə bağlı ekspert, məhsuldan hər 7 gündə 2-3 dəfə bir xörək qaşığı istehlak etməyi məsləhət görür.
Konservləşdirilmiş cod qaraciyərinin faydaları və məhsulun keyfiyyətinin əlamətləri İlk növbədə, qablaşdırmaya baxmaq lazımdır - o, şişmiş və zədələnməmiş olmamalıdır.
…Təzə konservləşdirilmiş cod aroması spesifik, balıqlıdır, lakin xoşagəlməz deyil.
Delikatesin rəngi kremli olmalıdır. Keyfiyyətli qaraciyər vahid, yumşaq, tenderdir, lakin dağılmamalıdır.
Yağda çöküntü, film və ya selik olmamalıdır.
Diyetoloq konservləşdirilmiş balıq qaraciyərini bütün taxıl çörəyi ilə birləşdirməyi məsləhət görür. Haşlanmış sarısı ilə də xırdalayıb ağın üzərinə qoymaq olar.
Məhsul xiyar, kərəviz, bibər və kahı yarpaqları ilə də yaxşı gedir. Yağı bankadan boşaltmaq məsləhətdir. İstehsalçılar onu daha yaxşı saxlama üçün konservlərə əlavə edirlər.
Kim cod qaraciyər yeməməlidir?
Məhsulu çox istehlak etməməlisiniz, çünki hipervitaminoz baş verə bilər. Özünü ürəkbulanma və baş ağrısı kimi göstərir. Cod qaraciyəri 3 yaşdan kiçik uşaqlar tərəfindən istehlak edilməməlidir. Bu incəlik hamilə qadınlar üçün tövsiyə edilmir - A vitamini artıq olarsa, döl üçün kifayət qədər zəhərli ola bilər.
Cod qaraciyəri kifayət qədər yağlı olduğundan öd axını və ya qaraciyər problemi olan insanlar tərəfindən ehtiyatla istehlak edilməlidir. Sağlamlıq problemləri olan insanlar üçün cod qaraciyəri zərərli ola bilər - gündəlik qəbul yarım qaşıq qaşığı qədər azaldılır və istehlak tezliyi həftədə 1-2 dəfədir.
Niyə cod qaraciyərini çox yeməməlisən - bu, sağlamlığınız üçün zərərlidir
Cod qaraciyərinin faydalarını bilməklə, onun zərərini unutmaq olmaz. Mütəxəssisin sözlərinə görə, qaraciyər detoksifikasiya ilə məşğul olan orqandır və ehtiyatla istehlak edilməlidir. Filtr kimi, zəhərli maddələr (məsələn, civə) toplaya bilər.
Çox yeyirsinizsə, zəhərlənə bilərsiniz.
A vitamininin həddindən artıq dozası qaraciyər problemlərinə səbəb ola bilər. D vitamininin artıq olması halında isə qanda kalsiumun səviyyəsi yüksələ bilər və bu da böyrək daşlarının yaranmasına səbəb olur.
Nazlı Almuradova


