Icma.az
close
up
RU
İnsanlar qoxuları gözləri ilə necə hiss edir? Alimlərin maraqlı araşdırması

İnsanlar qoxuları gözləri ilə necə hiss edir? Alimlərin maraqlı araşdırması

Moderator.az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.

"Tanış yeməklərin görünüşü hətta real olaraq hiss etməsək belə, onların qoxusunu dərhal xatırlamağımıza səbəb ola bilər..."

Alimlər keçirdikləri eksperiment zamanı beynin qoxuları vizual olaraq necə qəbul edə biləcəyini müəyyən edib.

Moderator.az xəbər verir ki, bu barədə "Salon" portalı yazıb.

İnsanlar adətən öz hiss orqanlarının fəaliyyətini onların funksiyalarında pozuntu yaranana qədər düşünmür. Halbuki görmə, iybilmə və ətraf mühiti qəbul etmə qabiliyyəti milyonlarla illik təkamülün nəticəsidir. Bizə adi görünən, məsələn, qəhvə ətri və ya yetişmiş bananın rəngi əslində beynin müxtəlif hissələrinin iştirak etdiyi mürəkkəb bir prosesin nəticəsidir.

Yeni araşdırma göstərir ki, bəzi neyron əlaqələri əvvəllər düşünüldüyündən daha dərindir. Tədqiqat çərçivəsində alimlər qoxuların beyində ayrı-ayrı neyron səviyyəsində necə kodlaşdırıldığını öyrənib. İnsanlarda bu prosesin öyrənilməsi etik məhdudiyyətlər səbəbindən çətin olub,  çünki ayrı-ayrı hüceyrələrin aktivliyini qeyd etmək üçün invaziv metodlar tələb olunub.

Lakin epilepsiya xəstələrinin iştirakı ilə aparılan diaqnostik əməliyyatlar sayəsində alimlər neyronların fəaliyyətini real vaxt rejimində izləmək imkanı əldə edib. Müalicə məqsədilə beyinlərinə implantasiya edilmiş dərin elektrodlar sayəsində tədqiqatçılar ultranazik mikro naqillərdən istifadə edərək ayrı-ayrı neyronların aktivliyini əlavə risk yaratmadan qeydə ala bilib.

Eksperiment zamanı iştirakçılara banan, sarımsaq və məkkəgülü kimi müxtəlif qoxular təqdim edilib, həmçinin bu qoxularla əlaqəli təsvirlər və sözlər göstərilib. Bu yanaşma alimlərə beynin iybilmə məlumatını necə emal etdiyini öyrənməyə imkan verib.

Araşdırma maraqlı bir xüsusiyyəti ortaya çıxarıb: qoxuların işlənməsinə cavabdeh olan piriformal qabıqda bəzi neyronlar yalnız qoxunu qəbul edərkən deyil, həm də uyğun təsviri gördükdə və ya obyektin adını oxuduqda aktivləşib.

Eyni cür aktivlik badamciqda- yaddaş və emosiyalarla əlaqəli beyinin bir hissəsində də müşahidə edilib. Bu "iybilmə konseptual hüceyrələri" göstərir ki, beyində qoxular, vizual obrazlar və sözlər arasında əlaqə əvvəllər düşünüləndən daha güclüdür.

Araşdırma zamanı 1 856 neyronun 66-sının həm qoxulara, həm də vizual stimullara reaksiya verdiyi müəyyən edilib ki, bu da alimlər üçün gözlənilməz kəşf olub. Ənənəvi olaraq qəbul edilib ki, beynin hissi zonaları müstəqil işləyir və iybilmə mərkəzi mətnə və ya təsvirə cavab verməməlidir. Lakin bu araşdırma həmin baxışı şübhə altına alaraq duyğular arasında daha mürəkkəb əlaqələrin mövcud olduğunu sübut edib.

Tədqiqatın aparıcı müəllifi Florian Mormann, bu fenomenin "iybilmə obrazlığı" ilə əlaqəli ola biləcəyini irəli sürüb. Bu, beynin vizual ipuclarına əsaslanaraq qoxunu zehni olaraq canlandıra bilməsi deməkdir. Məhz bu izah edir ki, tanış yeməklərin görünüşü hətta real olaraq hiss etməsək belə, onların qoxusunu dərhal xatırlamağımıza səbəb ola bilər.

Bu tədqiqat çoxmodal uyğunluqlar adlı daha geniş bir elmi kontekstə uyğundur. Bu fenomen müxtəlif hiss sistemlərinin qarşılıqlı təsirini göstərir və fərqli modallıqlardan gələn informasiyaları birləşdirir.

Araşdırmalar göstərib ki, insanlar dadları müəyyən formalar və səslərlə intuitiv şəkildə əlaqələndirir: şirin dadlar, adətən, yumru obyektlərlə, acı dadlar iti künclü formalarla, turş dadlar isə yüksək tezlikli səslərlə bağlıdır.

Bu təsirin müxtəlif mədəniyyətlərdə müşahidə olunması onun nevroloji əsaslı olduğunu və beynin hissi informasiyanı işləmə və inteqrasiya etmə xüsusiyyətləri ilə əlaqəli olduğunu göstərir.

Bu nəticələr qavrayış, yaddaş və dil mexanizmlərini daha yaxşı anlamağa kömək etməklə yanaşı, yeni suallar da yaradır. Məsələn, əgər beyin qoxuları vizual obrazlarla sıx əlaqələndirirsə, o zaman obyektin xarici görünüşünün dəyişməsi onun qoxusunun qəbuluna təsir edə bilərmi?

Yeri gəlmişkən, bəzi meyvələrin yetişməsi və fermentasiya prosesləri ilə bağlı qoxular hətta iybilmə reseptorları olmayan toxumalarda da gen ifadəsinə təsir edə bilər.

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az saytında ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:77
embedMənbə:https://moderator.az
archiveBu xəbər 18 Fevral 2025 03:46 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

İran mollasını Allahdan üstün tutanlar Düşmənçiliyin arxasında şəxsən Xamenei durur

22 İyul 2025 00:23see248

Alimlər neandertalların daha bir sirrini açıblar

21 İyul 2025 23:15see212

Məşhur futbolçu turist qadını stulla vurdu VİDEO

22 İyul 2025 00:22see176

Qonşunun toyuğu qaz görünər Fuad İSLAMZADƏ

22 İyul 2025 00:22see168

Ekspert: Alıcı yalnız zahiri görünüşə aldanmamalı, mənzilin texniki sistemlərinin keyfiyyətinə xüsusi diqqət yetirməlidir

21 İyul 2025 19:28see162

Rusiyadan Aİ yə ÇAĞIRIŞ: Nobel Sülh Mükafatı Vladimir Putinə verilsin

21 İyul 2025 17:20see157

Real Madrid 9 il sonra ilk dəfə klub qaydalarını pozdu

21 İyul 2025 19:42see155

Rusiya neftin qiymətinin tavanına görə milyardlarla itirir

22 İyul 2025 00:25see148

Bəşər Əsəd Moskva küçələrində VİDEO

21 İyul 2025 21:57see146

Dünyanın ən qeyri adi yeməkləri dadına baxmaq üçün növbəyə duranlar

21 İyul 2025 22:31see141

Ayda yaşam ümidi: Torpağı “sıxıb” oksigen çıxaracaqlar

21 İyul 2025 15:29see139

Pınar da onun şirkətindən ayrıldı

22 İyul 2025 02:52see134

Gömrükçülər vətəndaşın bahalı saatını OĞURLAYIB Şok iddia

21 İyul 2025 19:59see133

ABŞ Aİ ni Rusiyaya qarşı tariflərə qoşulmağa çağırdı

22 İyul 2025 01:39see133

Həmrəyliklə güclənən Azərbaycan Dövlət və diaspor birliyi

22 İyul 2025 00:22see132

Saul Niqes Trabzonspor a keçmək imtina etdi Özündən küssün

21 İyul 2025 20:07see131

Hikmət Hacıyevin adından yayılan xəbər SAXTADIR!

21 İyul 2025 17:49see129

DTX tərəfindən saxlanılan “Abu Malik”in Fotosu

21 İyul 2025 16:06see129

Xankəndi Zirvəsinin şifrələri Sülh, inteqrasiya və güc nümayişi

22 İyul 2025 00:21see129

Heç vaxt bunu xiyar və pomidor turşusuna əlavə etməyin

21 İyul 2025 19:48see127
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri