Icma.az
close
up
RU
İnsanlar qoxuları gözləri ilə necə hiss edir? Alimlərin maraqlı araşdırması

İnsanlar qoxuları gözləri ilə necə hiss edir? Alimlərin maraqlı araşdırması

Moderator-dan əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir İnsanlar qoxuları gözləri ilə necə hiss edir? Alimlərin maraqlı araşdırması.

"Tanış yeməklərin görünüşü hətta real olaraq hiss etməsək belə, onların qoxusunu dərhal xatırlamağımıza səbəb ola bilər..."

Alimlər keçirdikləri eksperiment zamanı beynin qoxuları vizual olaraq necə qəbul edə biləcəyini müəyyən edib.

Moderator.az xəbər verir ki, bu barədə "Salon" portalı yazıb.

İnsanlar adətən öz hiss orqanlarının fəaliyyətini onların funksiyalarında pozuntu yaranana qədər düşünmür. Halbuki görmə, iybilmə və ətraf mühiti qəbul etmə qabiliyyəti milyonlarla illik təkamülün nəticəsidir. Bizə adi görünən, məsələn, qəhvə ətri və ya yetişmiş bananın rəngi əslində beynin müxtəlif hissələrinin iştirak etdiyi mürəkkəb bir prosesin nəticəsidir.

Yeni araşdırma göstərir ki, bəzi neyron əlaqələri əvvəllər düşünüldüyündən daha dərindir. Tədqiqat çərçivəsində alimlər qoxuların beyində ayrı-ayrı neyron səviyyəsində necə kodlaşdırıldığını öyrənib. İnsanlarda bu prosesin öyrənilməsi etik məhdudiyyətlər səbəbindən çətin olub,  çünki ayrı-ayrı hüceyrələrin aktivliyini qeyd etmək üçün invaziv metodlar tələb olunub.

Lakin epilepsiya xəstələrinin iştirakı ilə aparılan diaqnostik əməliyyatlar sayəsində alimlər neyronların fəaliyyətini real vaxt rejimində izləmək imkanı əldə edib. Müalicə məqsədilə beyinlərinə implantasiya edilmiş dərin elektrodlar sayəsində tədqiqatçılar ultranazik mikro naqillərdən istifadə edərək ayrı-ayrı neyronların aktivliyini əlavə risk yaratmadan qeydə ala bilib.

Eksperiment zamanı iştirakçılara banan, sarımsaq və məkkəgülü kimi müxtəlif qoxular təqdim edilib, həmçinin bu qoxularla əlaqəli təsvirlər və sözlər göstərilib. Bu yanaşma alimlərə beynin iybilmə məlumatını necə emal etdiyini öyrənməyə imkan verib.

Araşdırma maraqlı bir xüsusiyyəti ortaya çıxarıb: qoxuların işlənməsinə cavabdeh olan piriformal qabıqda bəzi neyronlar yalnız qoxunu qəbul edərkən deyil, həm də uyğun təsviri gördükdə və ya obyektin adını oxuduqda aktivləşib.

Eyni cür aktivlik badamciqda- yaddaş və emosiyalarla əlaqəli beyinin bir hissəsində də müşahidə edilib. Bu "iybilmə konseptual hüceyrələri" göstərir ki, beyində qoxular, vizual obrazlar və sözlər arasında əlaqə əvvəllər düşünüləndən daha güclüdür.

Araşdırma zamanı 1 856 neyronun 66-sının həm qoxulara, həm də vizual stimullara reaksiya verdiyi müəyyən edilib ki, bu da alimlər üçün gözlənilməz kəşf olub. Ənənəvi olaraq qəbul edilib ki, beynin hissi zonaları müstəqil işləyir və iybilmə mərkəzi mətnə və ya təsvirə cavab verməməlidir. Lakin bu araşdırma həmin baxışı şübhə altına alaraq duyğular arasında daha mürəkkəb əlaqələrin mövcud olduğunu sübut edib.

Tədqiqatın aparıcı müəllifi Florian Mormann, bu fenomenin "iybilmə obrazlığı" ilə əlaqəli ola biləcəyini irəli sürüb. Bu, beynin vizual ipuclarına əsaslanaraq qoxunu zehni olaraq canlandıra bilməsi deməkdir. Məhz bu izah edir ki, tanış yeməklərin görünüşü hətta real olaraq hiss etməsək belə, onların qoxusunu dərhal xatırlamağımıza səbəb ola bilər.

Bu tədqiqat çoxmodal uyğunluqlar adlı daha geniş bir elmi kontekstə uyğundur. Bu fenomen müxtəlif hiss sistemlərinin qarşılıqlı təsirini göstərir və fərqli modallıqlardan gələn informasiyaları birləşdirir.

Araşdırmalar göstərib ki, insanlar dadları müəyyən formalar və səslərlə intuitiv şəkildə əlaqələndirir: şirin dadlar, adətən, yumru obyektlərlə, acı dadlar iti künclü formalarla, turş dadlar isə yüksək tezlikli səslərlə bağlıdır.

Bu təsirin müxtəlif mədəniyyətlərdə müşahidə olunması onun nevroloji əsaslı olduğunu və beynin hissi informasiyanı işləmə və inteqrasiya etmə xüsusiyyətləri ilə əlaqəli olduğunu göstərir.

Bu nəticələr qavrayış, yaddaş və dil mexanizmlərini daha yaxşı anlamağa kömək etməklə yanaşı, yeni suallar da yaradır. Məsələn, əgər beyin qoxuları vizual obrazlarla sıx əlaqələndirirsə, o zaman obyektin xarici görünüşünün dəyişməsi onun qoxusunun qəbuluna təsir edə bilərmi?

Yeri gəlmişkən, bəzi meyvələrin yetişməsi və fermentasiya prosesləri ilə bağlı qoxular hətta iybilmə reseptorları olmayan toxumalarda da gen ifadəsinə təsir edə bilər.

Hadisənin gedişatını izləmək üçün Icma.az-da ən son yeniliklərə baxın.
seeBaxış sayı:54
embedMənbə:https://moderator.az
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Zelenski Ərdoğana sığındı: Türkiyə meydana girir

19 Fevral 2025 07:01see114

Alsu Anastasiya Reşetovanın “tikanlarına” cavab verdi

20 Fevral 2025 01:09see113

Azərbaycanda bəzi saytlar hekləndi ARALARINDA MƏŞHUR İNFORMASİYA AGENTLİYİ DƏ VAR FOTO

20 Fevral 2025 12:25see113

Avropanın ən güclü iki ordusu var: biri Türkiyə… Zelenski

20 Fevral 2025 01:38see112

Ana dili milli kimliyimizin rəmzidir Deputat yazır

20 Fevral 2025 10:27see112

Bosch 550 işçini ixtisar edə bilər

20 Fevral 2025 22:52see111

Naxçıvan Teatrının təbrizli aktyor rejissoru

20 Fevral 2025 10:52see110

Pakistanla strateji tərəfdaşlığın hədəfləri

19 Fevral 2025 08:08see110

Ədliyyə Nazirliyi bələdiyyələrlə bağlı tövsiyə hazırladı

19 Fevral 2025 10:50see110

Axtarışda olan 122 nəfər TUTULDU

20 Fevral 2025 10:46see109

Baerbock cinsi təcavüzə məruz qaldığını etiraf edib…

20 Fevral 2025 18:24see109

Maral və ayı ətinin satışı qadağandır? (AÇIQLAMA)

20 Fevral 2025 17:37see109

Ana dilimiz varlığımız, qürurumuzdur!

20 Fevral 2025 14:08see108

Xanım sürücünün maşınını təpiklədi

19 Fevral 2025 12:06see108

Dünyanın ən səs küylü şəhərinin adı açıqlandı

20 Fevral 2025 12:31see108

Kürdəmirdə maşın kanala düşdü: ölənlər var

20 Fevral 2025 22:17see107

Polis əməkdaşları ölkə boyu gücləndirilmiş rejimdə xidmət aparır FOTOLAR

21 Fevral 2025 02:35see107

Rusiya: Ukraynanın qaz və enerji obyektlərini vurduq

20 Fevral 2025 18:52see107

Şok plan: Ordu Ukraynaya girir, Rusiyaya zərbə üçün...

20 Fevral 2025 12:54see107

Bunu etsəniz ömrünüz daha uzun olacaq

20 Fevral 2025 08:16see106
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri