Kərə yağı kimlər üçün gizli bir təhlükədir? Həkim risk qrupunu açıqladı
Qaynarinfo saytından alınan məlumatlara görə, Icma.az xəbər verir.
Əgər sizin üçün ürək sağlamlığı prioritetdirsə, yəqin ki, duzla ehtiyatlı olmaq lazım olduğunu bilirsiniz. Amma başqa bir geniş yayılan məhsul da var ki, həddindən artıq istifadə edildikdə qan təzyiqinə mənfi təsir göstərə bilər.
Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə "Parade" yazır.
Bu, kərə yağıdır – insanlar onu yeməklərinə əlavə etməyə öyrəşiblər və nəticələrini düşünmürlər.
Tibb elmləri doktoru, kardioloq Sem Setareh deyir ki, kərə yağının qan təzyiqinə və ümumilikdə ürək-damar sisteminə mənfi təsirinin əsas səbəbi onun tərkibindəki doymuş yağlardır.
"Doymuş yağ turşuları, xüsusilə çox miqdarda qəbul edildikdə, qan təzyiqinin yüksəlməsi ilə əlaqələndirilir", o, "National Library of Medicine"də dərc olunmuş tədqiqatlara istinad edərək bildirir.
Həkimin sözlərinə görə, yağlı qidalar hüceyrələrdə yağ yığılmasına səbəb olur, bu da mövcud azot oksidinin miqdarını azaldır və iltihabi siqnal yollarını aktivləşdirir, nəticədə damar tonu artır və qan təzyiqi yüksəlir.
Setareh vurğulayır ki, doymuş yağların qan təzyiqinə təsiri doymamış yağlardan əhəmiyyətli dərəcədə fərqlənir. O, bunu National Library of Medicine-də yayımlanan bir tədqiqatla sübut edir: doymuş yağ tərkibli məhsulları doymamış yağ tərkibli məhsullarla əvəz etmək qan təzyiqini azaldır.
"Kərə yağı dərhal qan təzyiqini artırmır, amma uzun müddətli yüksək doymuş yağ istehlakı arterial sərtliyə, damar funksiyasının pozulmasına və ürək-damar xəstəlikləri riskinin yüksəlməsinə səbəb olur", deyə Setareh bildirir.
Həkimin sözlərinə görə, duzlu kərə yağı daha çox ziyan vurur: "Duzlu kərə yağı artıq doymuş yağlarla zəngin olan qidaya natrium əlavə edir və bu, qan təzyiqinin yüksəlməsi üçün ikiqat mexanizm yaradır".
O vurğulayır ki, hipertoniya və ya duza həssaslığı olan insanlar üçün hətta orta miqdarda duz istehlakı belə qan təzyiqini artıra bilər: "Amerikan Kardioloji Kolleci və Amerikan Ürək Assosiasiyası qan təzyiqini nəzarətdə saxlamaq üçün natrium qəbulunu gündə 1,5–2,0 qramla məhdudlaşdırmağı tövsiyə edir. Duzlu kərə yağı, emal olunmuş qidalar və restoran yeməkləri ilə birlikdə natrium yükünü əhəmiyyətli dərəcədə artırır".
Kərə yağının əvəzinə nə istifadə etmək olar?
Setareh deyir ki, kərə yağının nə qədər istehlak edilə biləcəyi ilə bağlı dəqiq tövsiyə yoxdur: "Doymuş yağlara fərdi reaksiyalar yaşa, çəkiyə, genetika, duz istehlakı və ümumi qidalanma rejiminə görə dəyişir. Praktik tövsiyə – gündəlik kalorinin 6%-dən az doymuş yağ qəbul etmək və kərə yağını yemək bişirərkən əsas yağ kimi deyil, nadir hallarda istifadə etməkdir".
Kərə yağının əvəzinə ürək sağlamlığını qorumaq üçün nə istifadə etmək olar?
"Bitki mənşəli yağlar qan təzyiqi ilə bağlı narahatlığı olanlar üçün daha yaxşı alternativdir", deyə Setareh bildirir və əlavə edir ki, burada zeytun yağı (birinci sıxım), kanola yağı və soya yağı nəzərdə tutulur.
O qeyd edir ki, bu yağlar çoxlu doymamış yağlar ehtiva edir və ürək üçün kərə yağındakı doymuş yağlardan daha faydalıdır: "Hətta 15 qram (təxminən bir xörək qaşığı) kərə yağını bitki yağları ilə əvəz etmək lipid profilini yaxşılaşdırır və ümumi ölüm riskini azaldır. Yemək bişirmək üçün zeytun yağı və avokado yağı uyğundur. Pişirmə üçün isə qatıq və ya meyvə püresi istifadə etmək olar".
Aydın
Baxış sayı:106
Bu xəbər 20 Dekabr 2025 18:26 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















