Icma.az
close
up
RU
Kolbasalardan suiistifadənin təhlükələri barədə xəbərdarlıq...

Kolbasalardan suiistifadənin təhlükələri barədə xəbərdarlıq...

Təbii ki, çoxlarında olur: bəzən səhər və ya şam yeməyi hazırlamaq prosesini sürətləndirmək üçün tez-tez yarımfabrikatlardan istifadə olunur. Bu məhsullar insan sağlamlığına mənfi təsir göstərən ətirli maddələr, ləzzət artırıcılar və kanserogenlərlə zəngindir. Buna görə də həkim israr edir ki, bu qrup qidalar pəhrizdən xaric edilməlidir. Xüsusilə də kolbasa...

SİA-nın məlumatına görə, araşdırmalar göstərib ki, onlar tərkibində olan zərərli maddələr, o cümlədən konservantlar və stabilizatorlar səbəbindən xərçəng riskini artırırlar.

...Bundan başqa, kolbasalarda ətin müxtəlif maddələrlə emalı zamanı kanserogen birləşmələr əmələ gəlir.

Mütəxxəsislər onu da qeyd edirlər ki, kolbasalardan sui-istifadə etsəniz, öd kisəsində daş əmələ gəlməsi riski var. Doymuş və trans yağlar öd axını yavaşlataraq sağlamlığa bu təsir göstərir. Mütəxəssis xatırladıb ki, yaxşı öd axını üçün lif lazımdır. O, həmçinin bağırsaq hərəkətliliyini və öd kisəsinin daralmasını stimullaşdırır.

...Daha əvvəl rusiyalı qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova kolbasaların gündəlik istehlakı nəticəsində yaranan xəstəliklərin adını çəkmişdi. Həkimin sözlərinə görə, ilk növbədə bunlar onkoloji xəstəliklərdir. Bundan əlavə, kolbasaların müntəzəm istehlakı ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olur.

Nazlı Almuradova

seeBaxış sayı:92
embedMənbə:https://sia.az
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri