Icma.az
close
up
RU
Niyə aşpazlar dənli bitkiləri bişirməzdən əvvəl suya yağ əlavə edirlər?

Niyə aşpazlar dənli bitkiləri bişirməzdən əvvəl suya yağ əlavə edirlər?

Icma.az, Lent az portalına istinadən məlumat yayır.

Kulinariya ənənəsində, xüsusilə 1952-ci il nəşrli “Dadlı və sağlam qida kitabı” kimi mənbələrdə təsvir edilən reseptlərdə maraqlı bir üsuldan istifadə edilirdi: kərə yağı və ya bitki yağı hazır sıyığa deyil, daha dənli məhsul suya əlavə olunmazdan əvvəl qaynar suya salınırdı. Bu üsul müasir insana artıq görünə bilər, lakin onun arxasında elmə və texnologiyaya əsaslanan tam izahlar dururdu. Məqsəd sıyığın ideal teksturasını və zəngin ətirini təmin etmək idi.

Lent.az yemək bişirərkən suya yağ əlavə edilməsi ilə bağlı məlumatları təqdim edir:
Niyə sıyıq bişirərkən suya əvvəlcədən yağ əlavə etmək lazımdır?

1. Elmi səbəb: nişastanın yapışqan hala gəlməsinin qarşısını almaq

Əsas məqsəd dənələrin bir-birinə yapışmasının qarşısını almaqdır. Bütün dənli bitkilər (qarabaşaq, darı, arpa, buğda və s.) 70 faizdən çox nişasta ehtiva edir. Nişasta dənəcikləri qaynar suya düşdükdə sürətlə şişir, parçalanır və kley kimi yapışqan maddə ifraz edir.

Bu proses sıyığı yapışqan və bərabərsiz bir kütləyə çevirir. Yağ isə suya düşən kimi hər dənənin ətrafında nazik yağ təbəqəsi əmələ gətirir. Bu təbəqə nişasta ilə suyun birbaşa təmasını məhdudlaşdırır və nəticədə nişastanın “kleyə çevrilmə” prosesini xeyli azaldır. Nəticə olaraq, dənələr bir-birinə yapışmır, sıyıq daha dənəvər, yüngül və havalı olur.
2. Texnoloji üstünlük: bərabər və idarəolunan şişmə

Yağ əlavə etmək yalnız yapışmamanı təmin etmir, həm də dənələrin daha bərabər bişməsini təmin edir. Dənənin qabığındakı məsamələr suyu hopdurarkən daxili hissə yumşalmalı, lakin xarici struktur dağılmamalıdır. Yağ suyun səth qatlarına çox tez nüfuz etməsinin qarşısını alır. Beləliklə, dənə içəridən buxarlanaraq bişir, amma xaricdən formasını saxlayır. Bu, xüsusilə perlovka və arpa kimi qalın qabıqlı dənələr üçün çox vacibdir. Nəticədə, hər dənə tam bişmiş, lakin bütöv və formada qalır.
3. Kulinariya məqsədi: ətir və görkəm

Üçüncü səbəb bu üsulun dad və vizual təsiridir.

Yağ hər dənənin səthinə bərabər yayılır, mikrogözenəklərə nüfuz edir və sıyığa dərin, doymuş aroma verir. Bu üsul, bir çox mətbəxlərdə sıyığı bişirməzdən əvvəl yüngül qovurma praktikasına bənzər sadə, lakin effektli bir alternativdir. Yağ erkən mərhələdə dənələrə hopduğuna görə sıyıq daha dadlı, xoş ətirli, parlaq və iştahaaçan görünür. Elə buna görə də qədim deyim “sıyığı yağla xarab etmək olmaz” bu qədər məntiqlidir. Yağ burada sadəcə bəzək və ya son toxunuş deyil, əslində yeməyin əsas keyfiyyətlərini tekstura, dad və görünüş formalaşdıran mühüm tərkib hissəsidir.

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:56
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 07 Noyabr 2025 18:05 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Çin Monqolustanla sərhəddə 100 dən çox nüvə raketi yerləşdirib

22 Dekabr 2025 20:02see156

Hər kəs Makronun xəyanətindən danışır...

21 Dekabr 2025 23:03see155

Əfsanəvi əqrəb qurtarışı təkrarlandı VİDEO

21 Dekabr 2025 23:53see155

Gənclərimiz bundan sonra daha ayıq sayıq olmalıdırlar

23 Dekabr 2025 10:26see154

Dünyada yalnız bir ölkə özünü ərzaqla tam təmin edir

22 Dekabr 2025 07:19see150

ABŞ Venesuela yaxınlığında üçüncü tankeri ələ keçirdi

21 Dekabr 2025 19:59see149

Elektron siqaretlər qadağan olunur Sahibkarlar xəbərdarlıq edir: Bizneslər bağlanacaq, insanlar işsiz qalacaq

23 Dekabr 2025 09:14see147

“Ət bazarında qiymət təzyiqləri davam edəcək”

22 Dekabr 2025 09:53see146

Beyləqanda DƏHŞƏT: 68 yaşlı qadını boğaraq öldürdü

21 Dekabr 2025 18:22see143

Putin liderlərlə bir araya gəldi

21 Dekabr 2025 19:59see143

Xarici İşlər Naziri Hakan Fidan Dəməşqdə...

22 Dekabr 2025 18:05see139

Devid Bekhem və arvadı oğullarının sosial səhifəsini bloklayıblar

21 Dekabr 2025 20:01see138

60 yaşdan sonra hansı analizlər vacibdir? Geniş siyahı

22 Dekabr 2025 18:27see136

200 manatlıq yardım nə qədər ailəyə şamil olunacaq?

22 Dekabr 2025 14:02see135

Oxumağa gəlmişdilər, Donbasda həyatlarına son qoydular...

22 Dekabr 2025 01:19see133

iPhone 18 in təqdimat tarixi açıqlanıb

22 Dekabr 2025 22:29see131

ABŞ ın neftini KİM OĞURLAYIB KONKRET

21 Dekabr 2025 18:34see131

Cəlilabadda sakinləri təngə gətirən PROBLEM

23 Dekabr 2025 08:38see130

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu Mütəxəssisdən tövsiyə

23 Dekabr 2025 06:07see130

İnsult riski olanlar bu şirəni içsin...

23 Dekabr 2025 02:11see127
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri