Niyə balıq və yumurta birlikdə yeyilməməlidir?
Lent az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
İlk baxışdan balıq və yumurta sağlam və faydalı qida məhsulları kimi görünür. Lakin qastroenteroloqlar xəbərdarlıq edir ki, onların eyni vaxtda qəbul edilməsi həzm sistemini ciddi şəkildə yora bilər.
Lent.az bu barədə xarici mediaya istinadla xəbər verir.
Niyə bu birləşmə ağırdır?Həm balıq, həm də yumurta tam dəyərli zülək mənbəyidir. Bu cür züləklərin parçalanması üçün fermentativ aparatın daha aktiv işləməsi tələb olunur. Onlar birlikdə qəbul edildikdə, həzm prosesi həm daha uzun, həm də daha çətin olur.
Mütəxəssislərin sözlərinə görə, mədəaltı vəzi züləkləri parçalamaq üçün daha çox ferment ifraz etməyə məcbur qalır. Bu isə xüsusilə xroniki həzm sistemi xəstəlikləri olan insanlar üçün əlavə yük deməkdir.
Bundan başqa, balıq və yumurta müxtəlif növ yağlar ehtiva edir və onların mənimsənilməsi üçün fərqli fermentlər tələb olunur. Bu da həzm prosesini ləngidir və mədədə ağırlıq hissi yarada bilər.
Bu məhsulların tez-tez birlikdə yeyilməsi pankreatitə meyilli insanlarda xəstəliyin kəskinləşmə riskini artıra bilər. Orqanizm enerjinin böyük hissəsini qidanın həzm olunmasına sərf edir, qida maddələrinin mənimsənilməsinə isə daha az enerji qalır.
Həkimlərin tövsiyəsiMütəxəssislər balıq və yumurtanı eyni yeməkdə qəbul etməməyə, onların arasında ən azı bir neçə saat fasilə qoymağa çağırırlar. Bu, mədəaltı vəzinin daha yumşaq rejimdə işləməsinə kömək edəcək.
Daha faydalı qida kombinasiyaları üçün həkimlər balığı tərəvəzlərlə, yumurtanı isə yaşıl otlar və ya tam taxıllı məhsullarla birləşdirməyi məsləhət görürlər. Bu yanaşma həm həzmi yüngülləşdirir, həm də qida maddələrinin mənimsənilməsini yaxşılaşdırır.


