Orqanizm üçün təhlükəli olan 2 növ “təmiz” su
Icma.az bildirir, Lent az saytına əsaslanaraq.
Suyun insan sağlamlığına faydaları barədə çoxsaylı mif və yanılmalar mövcuddur. Elə bu səbəbdən də suyun hər zaman faydalı olub-olmadığını, hansı növlərinin təhlükə törədə biləcəyini anlamaq çətinləşir.
Lent.az bununla bağlı məlumatları təqdim edir:
Ən çox yayılan miflərdən biri odur ki, suyu dəfələrlə qaynatmaq onu o qədər zərərli edir ki, bu, hətta xərçəngin yaranmasına səbəb ola bilər. Bəs bu, nə dərəcədə doğrudur?
Əslində, dəfələrlə qaynadılmış suda dezinfeksiya üçün istifadə olunan xlorun müəyyən miqdarı qala bilər. Lakin bu halın insan sağlamlığına ciddi zərər verdiyinə dair elmi sübutlar yoxdur. Üstəlik, içməli sudakı xlor miqdarı dövlət tərəfindən tənzimlənir və zərərli səviyyəyə çatmır. Ancaq təkrar-təkrar qaynatma bəzi maddələrin, məsələn nitratların daha təhlükəli nitritlərə çevrilməsinə səbəb ola bilər. Burada əsas məsələ dozdur – kiçik miqdarlarda bu dəyişikliklərin orqanizmə təsiri yoxdur. Buna görə də, təkrar qaynadılmış suyun xərçəng yaratması fikri, mütəxəssislərin qeyd etdiyi kimi, həqiqəti əks etdirmir.
Gecədən qalan su içmək olarmı?
Bəli, gecədən qalmış su içmək mümkündür. Lakin mütəxəssislər bu zaman ehtiyatlı olmağı tövsiyə edirlər. Araşdırmalara görə, su təxminən yarım saat qaynadıldıqda nitrit səviyyəsi sabit qalır və zaman keçdikcə artmır. Buna baxmayaraq, təravət və təhlükəsizlik baxımından yeni qaynadılmış su içmək daha məqsədəuyğundur.
Hansı növ sular sağlamlıq üçün təhlükəlidir?
1. Qarışıq su (qaynadılmış və çiy suyun qarışığı)
Bu, qaynadılmış su ilə çiy suyun birləşməsi nəticəsində əldə olunan sudur. Belə qarışımın temperaturu adətən zərərli bakteriya və mikroorqanizmləri məhv etmək üçün yetərli olmur. Bu cür suyu mütəmadi içmək bağırsaq infeksiyalarına və həzm problemlərinə səbəb ola bilər.
2. Həddindən artıq isti su
Temperaturu 65°C-dən yüksək olan su sağlamlıq üçün zərərli ola bilər. Xərçəngin Araşdırılması üzrə Beynəlxalq Agentliyin məlumatına görə, çox isti içkilər qida borusu xərçəngi riskini artırır. İnsan orqanizminin yaxşı qəbul etdiyi içki temperaturu 40–50°C aralığında olmalıdır.
Suyun istifadəsi ilə bağlı əlavə tövsiyələr:
Həmişə təmizlənmiş və təzə su için. Otaq temperaturunda və ya bir qədər sərin su daha faydalıdır. Suya dad və əlavə fayda qatmaq üçün xlor və zərərli maddələri süzən, eyni zamanda faydalı mineralları qoruyan filtrlərdən istifadə edin. Təbii mənbələrdən gələn suyun keyfiyyətinə diqqət edin – belə sular təhlükəli bakteriya və toksinlər ehtiva edə bilər. Qaynadılmamış və ya təmizlənməmiş, mənşəyi bəlli olmayan sulardan uzaq durun. Nəticə olaraq: Su – sağlamlığın təməlidir. Amma onu düzgün şəkildə hazırlamaq və istehlak etmək vacibdir. Bu, həm risklərdən qorunmağa, həm də orqanizmi uzunmüddətli sağlam saxlamağa kömək edir.


