Qan şəkərinə yaxşı təsir edən sağlam TƏRƏVƏZLƏR
Redaktor.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Avstraliyanın Edith Cowan Universitetinin alimləri krustsəbzə (xaçvari) tərəvəzlərin - brokoli, baş kələm və gül kələm – şəkər səviyyəsini sabitləşdirmədə kök tərəvəzlərdən və balqabaq növlərindən daha təsirli olduğunu müəyyən ediblər.
Redaktor.az xəbər verir ki, nəticələr "Journal of Nutrition, Health and Aging" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda yüksək qan təzyiqi olan, lakin şəkərli diabet diaqnozu qoyulmamış yetkin şəxslər iştirak ediblər. İştirakçılar 14 gün ərzində gündə dörd porsiya müxtəlif tərəvəzlər yeyiblər. İlk iki həftə xaçvari tərəvəzlər – brokoli, baş və gül kələmi, növbəti iki həftə isə kök tərəvəzlər – yerkökü, kartof, şirin kartof və balqabaq qəbul ediblər.
İştirakçılar portativ qlükometrlərdən istifadə etdikləri üçün alimlər şəkər səviyyəsini real vaxt rejimində izləyə biliblər. Nəticələr göstərib ki, xaçvari tərəvəzlərin qəbulu qlükoza səviyyəsində daha sabit göstəricilər təmin edib, yeməkdən sonra və gün ərzində “şəkər sıçrayışları” daha az müşahidə olunub.
Alimlər bildiriblər ki, dünya üzrə 541 milyon insanın şəkər səviyyəsi qeyri-sabitdir. Əvvəlki tədqiqatlar göstərir ki, qlükoza səviyyəsinin sabitliyi ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırır və bir sıra xroniki xəstəliklərin riskini azaldır.
Nuriyyə NATİQQIZI

