Qəlyan, qızardılmış ət və isti içkilər: Görün xərçəng riskini nələr artırır
Icma.az, Olke.az saytına istinadən bildirir.
Qəlyan çəkmək, qızardılmış ətə həddindən artıq meyl və çox isti içkilərin qəbulu onkoloji xəstəliklərin inkişaf riskini artırır.
Ölkə.az xəbər verir ki, bu barədə ABŞ-nin Silvestr Kompleks Onkologiya Mərkəzinin hematologiya şöbəsinin müdiri, doktor Mikael Sekeras məlumat verib.
Həkimin sözlərinə görə, ən təhlükəli amillərdən biri siqaret çəkməkdir – xüsusilə də geniş yayılmış yanlış düşüncənin əksinə olaraq siqaretdən daha az zərərli hesab edilən qəlyandır. Araşdırmalar göstərir ki, qəlyan tüstüsündə qatranlar, karbon qazı, ağır metallar və kanserogen maddələr mövcuddur. Uzunmüddətli seanslar zamanı insan orqanizminə bir siqaretdən daha çox toksin daxil olur.
Həkim Sekeras həmçinin tez-tez qril və ya yüksək temperaturda bişirilmiş ətin istifadəsindən də çəkinməyi tövsiyə edir. O izah edib ki, dana əti, toyuq, balıq və ya donuz əti yüksək istilikdə bişirildikdə, mutasiyalara səbəb ola biləcək və xərçəngin inkişafına şərait yaradan heterosiklik aminlər və polisiklik aromatik karbohidrogenlər yaranır. Bu maddələr iltihaba və oksidləşdirici stressə səbəb olaraq orqanizmdə antioksidantlar və sərbəst radikallar arasındakı balansı pozur.
Sağlamlıq üçün təhlükə yaradan digər bir faktor isə çox isti içkilərdir. Belə ki, Çində aparılan bir araşdırma, 60°C-dən yüksək temperaturda çay içən və eyni zamanda alkoqol qəbul edən şəxslərdə qida borusu xərçəngi riskinin beş dəfə artdığını göstərib. Böyük Britaniyada keçirilmiş digər bir araşdırma da oxşar nəticələr ortaya qoyub: gündə dörd və ya daha çox fincan isti çay və ya qəhvə içmək boğaz xərçəngi riskini artırır.
Həmidə İbrahimova


