Qida allergiyasının inkişaf etməməsi üçün yol tapıldı...
Sia Az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
...Təxminən altı aylıq körpənizin qida rasionuna yumurta və fıstıq yağı daxil etmək təhlükəli qida allergiyasının inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
SİA-nın məlumatına görə, bu, avstraliyalı alimlərinin gəldiyi nəticədir.
...Əvvəllər hesab olunurdu ki, potensial allergenlər, xüsusən də ailədə allergiya tarixi varsa, bir yaşa qədər təxirə salınmalıdır. Lakin yeni məlumatlar bunun əksini göstərir: uşaq yumurta və fıstıqları nə qədər tez sınayarsa, orqanizmin onları təhlükə kimi qəbul etmə ehtimalı bir o qədər az olar. Tədqiqatda allergiya riski yüksək ailələrdən olan iki qrup uşaq müqayisə edilib.
Yeni tövsiyələrə görə, bir qrupda yumurta və fıstıq 10 aydan sonra, digərində isə təxminən 6 aydan sonra təqdim edilib. Nəticələr aydın olub: “erkən” qrupda yumurta allergiyası halları 12 faizdən 3 faizə, fıstıq allergiyası isə 6 faizdən 1 faizə düşüb.
Müəlliflər bu tövsiyələrin vaxtında valideynlərə çatdırılmasının xüsusilə vacib olduğunu vurğulayırlar. Ailələr nə qədər çox məlumatlı olsalar, cəmiyyətdə allergiyanın yayılması bir o qədər az olar.
Nazlı Almuradova
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:41
Bu xəbər 05 İyul 2025 21:34 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















