Qida sahəsində çalışanların əksəriyyəti mütəxəssis deyil
Icma.az, Missiya.az portalına istinadən məlumat verir.
"Zəhərlənmələrin əsas mənbəyi yarımfabrikatlar və tez xarab olan qida məhsullarının düzgün saxlanılmaması ilə bağlıdır".
Bunu Missiya.Az-a açıqlamasında Azərbaycan Dövlət İqtisad Universitetinin dosenti, qida eksperti Elsevər Fərzəliyev deyib.
O bildirib ki, şadlıq saraylarında istifadə olunan bir çox qida məhsulları soyuducularda tələb olunan +6°C-dək temperaturda saxlanılmır:
"Bəzən isə məhsullar ümumiyyətlə soyuducuya qoyulmadan, adi atmosfer şəraitində qorunur. Bu isə qidanın tərkibində toksinlərin əmələ gəlməsinə gətirib çıxarır və nəticədə insan orqanizmində zəhərlənmələr baş verir."
Elsevər Fərzəliyevin sözlərinə görə, qida sahəsində çalışanların əksəriyyəti mütəxəssis olmadığından, məhsullarda baş verən biokimyəvi dəyişiklikləri və toksinlərin yaranma xüsusiyyətlərini bilmir:
"Xammalın mənşəyi, saxlanma rejimi və emal mərhələləri xüsusi diqqət tələb edir. Əgər xammal toksikoloji çirklənməyə məruz qalıbsa, bu, birbaşa hazır məhsula ötürülür və insan orqanizminə daxil olur."
Ekspert qeyd edib ki, qida təhlükəsizliyinin əsas prinsiplərindən biri “tarladan süfrəyə” qaydasıdır. Yəni məhsulun istehsalından süfrəyə qədər bütün mərhələlərdə lazımi nəzarət və düzgün saxlanma rejimləri təmin olunmalıdır:
"Havanın soyuması heç də toksinlərin yaranmasının qarşısını almır. Ona görə də yalnız düzgün yanaşma və ciddi nəzarət mexanizmləri ilə qida zəhərlənmələrinin qarşısını almaq mümkündür."
Qeyd edək ki, ötən gün İmişlidə baş tutan toyda 59 nəfər zəhərlənib.
Seyranə Quliyeva
Missiya.Az

