Qızartma və qazlı su əriyər gözün nuru
Xalq qazeti saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Sodalı su, kolbasa və qızardılmış kartof görmə qabiliyyətini pisləşdirir. Bunu rusiyalı professor, tibb elmləri doktoru Natalya Şilova açıqlamasında bildirib.
Onun sözlərinə görə, şirin qazlı içkilər və qidalara əlavə edilən istənilən şəkər gözlərə mənfi təsir göstərir.
O deyib: “Qanda qlükozanın sürətli artması torlu qişanın ən kiçik damarlarını zədələyir. Şəkər molekulları zülallara yapışaraq kapilyar divarların elastikliyini itirməsinə səbəb olur. Bütün bunlar diabetik retinopatiyaya (gözün tor qişasının zədələnməsi) erkən katarakta və bütün göz strukturlarının sürətlənməsinə səbəb olur”.
Həkim gündə 25 qrama qədər şəkər qəbul etməyi məsləhət görür. Bu normaya əsaslanaraq, məsələn, həftədə iki dəfə bir şüşə limonad içə bilərsiniz.
Öz növbəsində, kolbasa, basdırma və sosiska emal edilmiş qidalardır. Nitritlər və nitratlardan məhsullara iştaha açan çəhrayı rəng vermək üçün istifadə olunur.
Bununla belə, bu maddələr nitrozaminlər əmələ gətirir – kapilyar endoteli və retinanın mikrodamarlarını zədələyən birləşmələr.
Qızdırılmış yağda bişmiş kartof qızartması və digər yeməklər də gözə zərərlidir.
“Yağların yenidən qızdırılması onlarda trans yağ və peroksidləşmiş lipidlərin əmələ gəlməsinə səbəb olur. Onlar xroniki iltihabı təhrik edir və tor qişanın mərkəzinin qoruyucu piqmentini yeyir, bu da yaşa bağlı makula degenerasiyasının, kontrastın və görmə itiliyinin azalmasının inkişafını sürətləndirir”.
Beləliklə, bir doyumluq kartof qızartması həftədə bir dəfədən çox yeyilməməlidir.
Z.HÜSEYNLİ
XQ

