Icma.az
close
up
RU
Menu

Bir biri ilə tələbə yoldaşı olan AZƏRBAYCANLI MƏŞHURLAR SİYAHI

Avromed” direktoru 70 “ç” ilə işdən çıxarıb

Naxçıvanda yeni təyin olunmuş səhiyyə nazirinin müavini kollektivə təqdim edildi (FOTO)

ChatGPT də problem yarandı

“Arxeoloqlar 2400 illik qızıl xəzinə tapıb: gizlədilmiş sərvət hansı faciəli sirri daşıyır?“ Alimlərdən açıqlama

“Netanyahu üçün “siyasi əfv“ oyunu: İsraili sarsıdan qərar yaxınlaşır“ “Walla“ nəşri

Uşaqlarla bağlı statistika açıqlandı: 138 azyaşlı…

“Bələdiyyə seçkisi zamanı dedilər ki, bizi seçsəniz, yolu düzəldəcəyik, lakin o vaxtdan gediblər“ Elçin Əzizov ünvanında yaşayan sakinlər

Ailəsini qətl edən Əhmədin yeni görüntüləri və ifadəsi VİDEO

Tramp İsraillə Suriya arasında dialoqun vacibliyini bəyan edib

Hikmət Hacıyevin Brüsseldən verdiyi ƏSAS MESAJLAR

Türkiyənin dostları: Azərbaycan birinci, Ermənistan isə... Sorğu

Zirə 1/4 finalda, Neftçi üçün kubok şansı bitdi YENİLƏNİB

Millimizi FİFA turnirinin qalibi edən qələbə Video

Ərdoğan əsəbiləşdi: Qətiyyən qəbul edə bilmərik

Hərbi ekspert Şair Ramaldanov: İranın İsraillə quru sərhədləri yoxdur ki, Rusiyadan aldığı yüngül maşınlarla İsrailə hücum etsin

Ramiz Mehdiyev haqqında görün nələr danışdı… KONKRET

Tramp sosial şəbəkədə çoxsaylı paylaşımlarla diqqət çəkib

Quraqlıqdan ən çox zərər çəkən BÖLGƏLƏR “Əkin sahələri istifadəsiz qalıb”

“Neftçi” heç vaxt kubokda 1/8 finalda dayanmamışdı!

Qozu suda və ya süddə islatsanız nə baş verəcək?

Qozu suda və ya süddə islatsanız nə baş verəcək?

Icma.az, Moderator.az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Qozun qida dəyəri isladıldığı zaman ən yüksək həddə çatır. Bir çox evdə qozu digər quru meyvələrlə birlikdə suda bir gecədə islatmaq və səhər tezdən istehlak etmək sağlam və köhnə bir təcrübədir. 

Qozun isladılması onların qida dəyərini artıra bilər, lakin onları suda və ya süddə islatmaq xüsusi sağlamlıq məqsədləri və pəhriz ehtiyaclarından asılı ola bilər.

Çiy qozun tərkibində kalsium, maqnezium və dəmir kimi əsas minerallara bağlanan fitik turşusu var və bu, orqanizmin bu qidaları mənimsəmə qabiliyyətini potensial olaraq maneə törədir.

Qozları islatmaqla onların fitik turşusu miqdarı azalır, bu da qida maddələrini daha bioavailable edir və daha asan həzm olunur.

Qoz-fındıq da islatmaqla daha yumşaq olur, həzm sistemini daha yumşaq edir. Bundan əlavə, qozda insanın beyni, ürəyi və ümumi sağlamlığı üçün yaxşı işləyən omeqa-3 yağ turşuları, antioksidanlar və zülallar var. Qozu suda islatmaq fermentləri aktivləşdirməyə kömək edir.

Su, qoz-fındıqların, o cümlədən pekanların islanmasının ənənəvi üsuludur və həzm qabiliyyətini yaxşılaşdırarkən kaloriləri minimuma endirməyi hədəfləyirsinizsə xüsusilə faydalıdır.

Qozu suda islatmaq, əlavə kalori və ya maddələr əlavə etmədən həzm və qida maddələrinin udulmasına kömək edən fermentləri aktivləşdirməyə kömək edir. Bu, qidalanmaya minimalist, tam qida yanaşmasına üstünlük verənlər üçün əla seçimdir. Su qozun təbii qidalanma profilinə müdaxilə etmir və bütün orijinal faydalarını saxlayır. Qozu suya batıraraq istehlak etmək arıqlamaq istəyənlər üçün idealdır. Pekanlar artıq sağlam yağlarla doludur, buna görə də kalorili pəhriz saxlayanlar üçün onları suda islatmaq qozunuzu süd kimi əlavələrdən əlavə kalorisiz, ən saf formada yeməyə kömək edəcək.

Qozu suda islatmaq daha asan həzm olunur və şişkinlik və ya narahatlığa səbəb olma ehtimalı azdır. Laktoza dözümsüzlüyü və ya süd allergiyası olan insanlar üçün də uyğundur, çünki maddədən yan reaksiyalar təhlükəsi olmayacaqdır.

Qozları suda islatmaq, təxminən 4-6 saat bir qabda qoymaq qədər sadədir. Daha sonra yuyulmuş ola biləcək qalıqları və ya fitik turşusunu çıxarmaq üçün islatdıqdan sonra hərtərəfli yaxalamaq lazımdır.

Süddə saxlanılan qoz daha yumşaq olur. Bir az dadlı qəlyanaltı istəyənlər südə batırmağı seçə bilərlər. Süd öz-özünə sağlamdır; Buna görə də qozu süddə islatmaq onların qida dəyərini artırır.

Məsələn, süd kalsium, protein və D vitamini ilə zəngindir, qozda əhəmiyyətli dərəcədə yoxdur. Buna görə də, əlavə kalsium və ya proteinə ehtiyacı olan insanlara əlavə fayda təmin etmək üçün qoz süddə isladılır. Bu əlavə qozun sümük sağlamlığını, əzələ inkişafını və ümumi rifahını dəstəkləməyə imkan verir, xüsusən idmançılar və ya yaşlılar kimi daha yüksək protein tələbatı olan insanlarda. Məsələn, badam və ya kokos südündən istifadə edərək daha az şəkərlə fərqli bir dad əldə etmək üçün şirinləşdirilmiş alternativlər əlavə edə bilərsiniz.

Süddə isladılmış qoz, süddəki əlavə zülal və yağ sayəsində sizi daha uzun müddət tox saxlaya bilər. Bu, yeməklər arasında uzun fasilə olanlar kimi daimi enerjiyə ehtiyacı olan insanlar üçün əla seçimdir. Qozdakı sağlam yağların, zülalın və lifin birləşməsi qan şəkərinin səviyyəsini sabit saxlayır ki, bu da istəkləri və enerji düşməsini azalda bilər.

Ancaq süddə isladılmış qoz hər kəsə uyğun olmaya bilər. Laktoza qarşı dözümsüzlüyü olan və ya südə allergiyası olan insanlar bu üsuldan çəkinməlidirlər. Əgər siz laktoza qarşı dözümsüzsinizsə, lakin hələ də süddə isladılmış qozun qaymaqlılığını istəyirsinizsə, bitki əsaslı süd alternativlərindən (badam, soya və ya yulaf südü kimi) istifadə edərək, laktoza olmadan da bənzər bir toxuma təmin edə bilərsiniz.

Qozları süddə islatmaq üçün su ilə eyni prosesi yerinə yetirin, lakin qozun soyuducuda 4-6 saat süddə islanmasına icazə verin. Südü daha sonra istehlak edib, qozlu dad və qida maddələri ilə zəngin təravətləndirici içkiyə çevirə bilərsiniz.

Moderator.az 

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:113
embedMənbə:https://moderator.az
archiveBu xəbər 16 Noyabr 2024 18:38 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Bir biri ilə tələbə yoldaşı olan AZƏRBAYCANLI MƏŞHURLAR SİYAHI

02 Dekabr 2025 16:57see411

Avromed” direktoru 70 “ç” ilə işdən çıxarıb

03 Dekabr 2025 11:48see383

Naxçıvanda yeni təyin olunmuş səhiyyə nazirinin müavini kollektivə təqdim edildi (FOTO)

01 Dekabr 2025 21:20see341

ChatGPT də problem yarandı

03 Dekabr 2025 00:36see317

“Arxeoloqlar 2400 illik qızıl xəzinə tapıb: gizlədilmiş sərvət hansı faciəli sirri daşıyır?“ Alimlərdən açıqlama

02 Dekabr 2025 23:53see314

“Netanyahu üçün “siyasi əfv“ oyunu: İsraili sarsıdan qərar yaxınlaşır“ “Walla“ nəşri

01 Dekabr 2025 21:53see287

Uşaqlarla bağlı statistika açıqlandı: 138 azyaşlı…

01 Dekabr 2025 19:31see276

“Bələdiyyə seçkisi zamanı dedilər ki, bizi seçsəniz, yolu düzəldəcəyik, lakin o vaxtdan gediblər“ Elçin Əzizov ünvanında yaşayan sakinlər

02 Dekabr 2025 08:15see269

Ailəsini qətl edən Əhmədin yeni görüntüləri və ifadəsi VİDEO

03 Dekabr 2025 00:53see255

Tramp İsraillə Suriya arasında dialoqun vacibliyini bəyan edib

01 Dekabr 2025 21:40see241

Hikmət Hacıyevin Brüsseldən verdiyi ƏSAS MESAJLAR

01 Dekabr 2025 23:50see229

Türkiyənin dostları: Azərbaycan birinci, Ermənistan isə... Sorğu

03 Dekabr 2025 00:42see228

Zirə 1/4 finalda, Neftçi üçün kubok şansı bitdi YENİLƏNİB

02 Dekabr 2025 21:45see227

Millimizi FİFA turnirinin qalibi edən qələbə Video

03 Dekabr 2025 00:38see226

Ərdoğan əsəbiləşdi: Qətiyyən qəbul edə bilmərik

01 Dekabr 2025 21:39see198

Hərbi ekspert Şair Ramaldanov: İranın İsraillə quru sərhədləri yoxdur ki, Rusiyadan aldığı yüngül maşınlarla İsrailə hücum etsin

03 Dekabr 2025 00:10see142

Ramiz Mehdiyev haqqında görün nələr danışdı… KONKRET

03 Dekabr 2025 16:51see141

Tramp sosial şəbəkədə çoxsaylı paylaşımlarla diqqət çəkib

02 Dekabr 2025 20:43see140

Quraqlıqdan ən çox zərər çəkən BÖLGƏLƏR “Əkin sahələri istifadəsiz qalıb”

02 Dekabr 2025 15:20see134

“Neftçi” heç vaxt kubokda 1/8 finalda dayanmamışdı!

03 Dekabr 2025 00:24see133
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri