Icma.az
close
up
RU
Restoranların qida israfı: Ərzaqların zibilə atılmasının qarşısı necə alına bilər? SOSİOLOQDAN XƏBƏRDARLIQ

Restoranların qida israfı: Ərzaqların zibilə atılmasının qarşısı necə alına bilər? SOSİOLOQDAN XƏBƏRDARLIQ

Icma.az, Avtosfer portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Qida israfı həm restoranlar, həm də ev sahibləri üçün ciddi bir məsələdir. Bu problemi azaltmaq və qarşısını almaq üçün bir neçə tədbir görülə bilər.

Mütəxəssislərin fikrincə, restoranlar, müştərilərin ehtiyaclarına uyğun porsiya ölçüləri təqdim etməli və çox böyük porsiyaların qarşısını almalıdırlar. Eyni zamanda, müştərilərə yeməkləri öz tələblərinə uyğun şəkildə tənzimləmə imkanı vermək, əlavə qida sifariş etməzdən əvvəl onları məlumatlandırmaq faydalıdır. Bununla yanaşı, restoranlar artıq israf olunan qidaları ehtiyacı olanlara bağışlamaq üçün müxtəlif təşkilatlarla əməkdaşlıq edə bilərlər. Bu həm sosial məsuliyyəti artırar, həm də qida israfını azaldar. Yeməklərin təkrar istifadə edilməsi də yaxşı bir yanaşma ola bilər; artıq qalan qidalar yeni yeməklərdə istifadə edilə bilər.

Ev sahibləri üçün də qida israfını azaltmaq üçün bir sıra addımlar atmaq zəruridir. Alış-verişə çıxmazdan əvvəl plan hazırlamaq və yalnız ehtiyac olan məhsulları almaq israfın qarşısını alır. Həmçinin evdə qalan yeməklərin düzgün şəkildə saxlanılması və təkrar istifadəsi mümkündür. Qidaların soyuducuda və dondurucuda düzgün saxlanması onların uzun müddət istifadə edilməsinə kömək edər. Yemək hazırlayarkən porsiyaların ölçülməsi də çox önəmlidir. Böyük porsiyalar hazırlamaq yerinə, ehtiyac qədər yemək hazırlamaq müəyyən qədər qənaətə səbəb olur.

Eyni zamanda, qida israfının ekoloji və iqtisadi təsirlərini başa düşmək vacibdir. İnsanlar bu barədə məlumatlı olduqca, israfı azaltmağa daha çox meylli olurlar. Bu məqsədlə restoranlar və ev sahibləri, müştərilərə və ailə üzvlərinə qida israfının zərərləri barədə məlumat verə bilərlər.

Beləliklə, həm restoranlar, həm də ev sahibləri qida israfının qarşısını almaq üçün bir sıra sadə, lakin təsirli tədbirlər həyata keçirə bilərlər. Bu, həm iqtisadiyyata, həm də ətraf mühitə müsbət təsir göstərəcək.

Bəs qida israfının qarşısını almaq üçün restoranlar və ev sahibləri hansı tədbirləri görə bilərlər?

Mövzu ilə bağlı sosioloq Üzeyir Şəfiyev Avtosfer.az-a açıqlamasında bildirib ki, son vaxtlar Azərbaycanda bizim üçün xarakterik olmayan bir həyat tərzi formalaşır:


“İnsanlar daha çox restoranlarda yemək yeməyə meyillənirlər. Bu yalnız səhər yeməyi, həmçinin günorta və axşam yeməkləri üçün də keçərlidir. Əvvəllər restoranlara yalnız xüsusi hallarda gedən insanlar indi isə bu həyat tərzini gündəlik olaraq mənimsəyiblər. Bu dəyişiklik xaricdən və ya filmlərdən, seriallardan gələn təsirlər nəticəsində yaranmışdır. Hətta səhər yeməyini belə restoranlarda etmək adi hala çevrilib.

Restoranlarda yemək yeyərkən insanların və bir araya gələrək sosial şəbəkələrdə daha çox paylaşma olur, ancaq bu tərz həm də bəzi mənfi təsirlər yaradır. Məsələn, evdə süfrənin başında oturarkən telefonlarını əllərindən buraxmırlar. Bu da münasibətlərin güclənməsinə, ailə üzvləri arasında daha çox əlaqə qurulmasına mane olur.
Bundan başqa, restoranlarda qiymətlərin artması ailə büdcəsinə mənfi təsir edir. Yemək hazırlamaq yerinə restoranlarda yemək yemək evdə yemək hazırlamaq üçün xərclənən zaman və enerjini də əsirgəyir. Bu isə sosial və psixoloji baxımdan mənfi təsirlər yaradır.

Ailələr arasında birlik, əlaqə və xoşbəxtlik azalmağa başlayır, çünki yeməklər yalnız qida deyil, həm də insanların bir-birinə olan münasibətlərinin güclənməsində mühüm rol oynayır”.

Sosioloq son olaraq əlavə edib ki, evdə yemək hazırlamaq həm də daha sağlam və qənaətcil bir seçimdir:

“Restoranlarda xərclənən pul uzun müddətdə ailənin maliyyə vəziyyətini zədələyə bilər. Bu səbəbdən, evdə yemək hazırlamaq həm sosial, həm də iqtisadi baxımdan daha faydalı ola bilər”.

Eltac Zülfüqaroğlu

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:107
embedMənbə:https://avtosfer.az
archiveBu xəbər 04 Mart 2025 17:02 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

De Brüyneyə rəsmi təklif göndərdilər

17 Aprel 2025 19:56see137

TBMM sədr müavininin ölüm təhlükəsi hələ də davam edir

17 Aprel 2025 18:33see135

Yüksək Liqa: Finalçılar bəlli oldu

17 Aprel 2025 21:21see131

Gənclik hormonu Somatropin nədir Necə artıraq?

17 Aprel 2025 18:44see130

Səhər acqarına limonlu su için Faydası çoxdur

17 Aprel 2025 06:07see127

Super Liqa və aşağı liqalarda komanda sayları azaldılır

18 Aprel 2025 01:05see127

Musiqi sədaları altında əməliyyat olundu FOTO

18 Aprel 2025 04:04see122

Zelenski mayın 9 da hara gedəcək?

17 Aprel 2025 12:36see121

Sosial şəbəkələrdə tərbiyə böhranı

17 Aprel 2025 22:05see121

Aydın Kərimov: 1 400 dən çox sakin artıq Şuşa şəhərində yaşayır

17 Aprel 2025 14:10see121

Məşhur plastik cərrahlara QADAĞA Siyahıda yoxdular ARAŞDIRMA

17 Aprel 2025 15:03see120

ABŞ dən Yəmən bankına qarşı sanksiya

18 Aprel 2025 03:26see116

Deputat erməni əsilli şəxslərin məhkəməsində ifadə verdi

17 Aprel 2025 21:53see115

Maksimal bal toplayan Aişə Bağırova: Cərrahiyyə sahəsi üzrə yeni layihələr hazırlamaq istəyirəm

17 Aprel 2025 22:00see115

Ailəsi şəhid jurnalist Məhərrəm İbrahimovun ölüm anını danışdı VİDEO KONKRET

17 Aprel 2025 09:52see115

Qəzzadan təcili humanitar yardım çağırışı

18 Aprel 2025 05:33see113

Azərbaycan və Belarusun hərbi təhsil üzrə mütəxəssislərinin işçi görüşü keçirilib

17 Aprel 2025 20:25see113

Tramp Baydenin tənqidlərinə cavab verib

17 Aprel 2025 00:32see112

Azərbaycan çempionatında möhtəşəm qol Video

18 Aprel 2025 18:24see111

Çayların həcmində artım davam edir

17 Aprel 2025 11:22see108
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri