Icma.az
close
up
RU
Restoranların qida israfı: Ərzaqların zibilə atılmasının qarşısı necə alına bilər? SOSİOLOQDAN XƏBƏRDARLIQ

Restoranların qida israfı: Ərzaqların zibilə atılmasının qarşısı necə alına bilər? SOSİOLOQDAN XƏBƏRDARLIQ

Icma.az, Avtosfer portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Qida israfı həm restoranlar, həm də ev sahibləri üçün ciddi bir məsələdir. Bu problemi azaltmaq və qarşısını almaq üçün bir neçə tədbir görülə bilər.

Mütəxəssislərin fikrincə, restoranlar, müştərilərin ehtiyaclarına uyğun porsiya ölçüləri təqdim etməli və çox böyük porsiyaların qarşısını almalıdırlar. Eyni zamanda, müştərilərə yeməkləri öz tələblərinə uyğun şəkildə tənzimləmə imkanı vermək, əlavə qida sifariş etməzdən əvvəl onları məlumatlandırmaq faydalıdır. Bununla yanaşı, restoranlar artıq israf olunan qidaları ehtiyacı olanlara bağışlamaq üçün müxtəlif təşkilatlarla əməkdaşlıq edə bilərlər. Bu həm sosial məsuliyyəti artırar, həm də qida israfını azaldar. Yeməklərin təkrar istifadə edilməsi də yaxşı bir yanaşma ola bilər; artıq qalan qidalar yeni yeməklərdə istifadə edilə bilər.

Ev sahibləri üçün də qida israfını azaltmaq üçün bir sıra addımlar atmaq zəruridir. Alış-verişə çıxmazdan əvvəl plan hazırlamaq və yalnız ehtiyac olan məhsulları almaq israfın qarşısını alır. Həmçinin evdə qalan yeməklərin düzgün şəkildə saxlanılması və təkrar istifadəsi mümkündür. Qidaların soyuducuda və dondurucuda düzgün saxlanması onların uzun müddət istifadə edilməsinə kömək edər. Yemək hazırlayarkən porsiyaların ölçülməsi də çox önəmlidir. Böyük porsiyalar hazırlamaq yerinə, ehtiyac qədər yemək hazırlamaq müəyyən qədər qənaətə səbəb olur.

Eyni zamanda, qida israfının ekoloji və iqtisadi təsirlərini başa düşmək vacibdir. İnsanlar bu barədə məlumatlı olduqca, israfı azaltmağa daha çox meylli olurlar. Bu məqsədlə restoranlar və ev sahibləri, müştərilərə və ailə üzvlərinə qida israfının zərərləri barədə məlumat verə bilərlər.

Beləliklə, həm restoranlar, həm də ev sahibləri qida israfının qarşısını almaq üçün bir sıra sadə, lakin təsirli tədbirlər həyata keçirə bilərlər. Bu, həm iqtisadiyyata, həm də ətraf mühitə müsbət təsir göstərəcək.

Bəs qida israfının qarşısını almaq üçün restoranlar və ev sahibləri hansı tədbirləri görə bilərlər?

Mövzu ilə bağlı sosioloq Üzeyir Şəfiyev Avtosfer.az-a açıqlamasında bildirib ki, son vaxtlar Azərbaycanda bizim üçün xarakterik olmayan bir həyat tərzi formalaşır:


“İnsanlar daha çox restoranlarda yemək yeməyə meyillənirlər. Bu yalnız səhər yeməyi, həmçinin günorta və axşam yeməkləri üçün də keçərlidir. Əvvəllər restoranlara yalnız xüsusi hallarda gedən insanlar indi isə bu həyat tərzini gündəlik olaraq mənimsəyiblər. Bu dəyişiklik xaricdən və ya filmlərdən, seriallardan gələn təsirlər nəticəsində yaranmışdır. Hətta səhər yeməyini belə restoranlarda etmək adi hala çevrilib.

Restoranlarda yemək yeyərkən insanların və bir araya gələrək sosial şəbəkələrdə daha çox paylaşma olur, ancaq bu tərz həm də bəzi mənfi təsirlər yaradır. Məsələn, evdə süfrənin başında oturarkən telefonlarını əllərindən buraxmırlar. Bu da münasibətlərin güclənməsinə, ailə üzvləri arasında daha çox əlaqə qurulmasına mane olur.
Bundan başqa, restoranlarda qiymətlərin artması ailə büdcəsinə mənfi təsir edir. Yemək hazırlamaq yerinə restoranlarda yemək yemək evdə yemək hazırlamaq üçün xərclənən zaman və enerjini də əsirgəyir. Bu isə sosial və psixoloji baxımdan mənfi təsirlər yaradır.

Ailələr arasında birlik, əlaqə və xoşbəxtlik azalmağa başlayır, çünki yeməklər yalnız qida deyil, həm də insanların bir-birinə olan münasibətlərinin güclənməsində mühüm rol oynayır”.

Sosioloq son olaraq əlavə edib ki, evdə yemək hazırlamaq həm də daha sağlam və qənaətcil bir seçimdir:

“Restoranlarda xərclənən pul uzun müddətdə ailənin maliyyə vəziyyətini zədələyə bilər. Bu səbəbdən, evdə yemək hazırlamaq həm sosial, həm də iqtisadi baxımdan daha faydalı ola bilər”.

Eltac Zülfüqaroğlu

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:113
embedMənbə:https://avtosfer.az
archiveBu xəbər 04 Mart 2025 17:02 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Ərdoğan İrana səsləndi, Poqosyan narahat oldu Fikirləşin, niyə?

02 İyun 2025 04:14see177

Naxçıvanda aksiya çərçivəsində 300 dən çox uşaq tibbi müayinədən keçib

02 İyun 2025 00:25see142

Bu şəxs Polşanın yeni prezidenti oldu

02 İyun 2025 07:11see137

Saç yuyarkən suyun temperaturuna diqqət edin mütəxəssisdən vacib tövsiyələr

02 İyun 2025 05:06see137

Şabrandakı yol qəzasında bir nəfər həyatını itirib

02 İyun 2025 09:33see135

Cəzaçəkmə müəssisəsinin damı uçdu, məhkum xəsarət aldı

01 İyun 2025 22:14see134

Gördük o “ekspertlərinizi”, 5 günə 1 sualı düz yaza bilməyiblər DİM ə ETİRAZ

02 İyun 2025 04:16see134

Bəzi vitaminlərin çox qəbulu orqanizmə belə ziyan VURUR

02 İyun 2025 05:01see133

İmamoğlunun trolları hərəkətə keçdi

02 İyun 2025 15:13see131

Britaniya ordusunun sayını artırır İlk dəfə

03 İyun 2025 01:17see129

Efirdə Təyyar Bayramovun mikrofonu söndürüldü Video

02 İyun 2025 15:31see128

Rusiya və Ukrayna yeni mübadilələr haqqında razılığa gəldi

02 İyun 2025 18:38see128

“Çox sevdiyim bir “uşağ”ım var” Xanımından iş adamına

01 İyun 2025 23:26see126

Yarış üçün hazırlanmış Super Mustanq nümayiş olundu

02 İyun 2025 05:31see125

Havalar isinir, amma qrip təhlükəsi artır nə etməli?

02 İyun 2025 01:01see125

Alça yedikdən sonra bunlara diqqət edin!

02 İyun 2025 02:03see121

“Hörümçək toru” əməliyyatı ABŞ ı şoka salıb..?

03 İyun 2025 00:26see121

Futzal üzrə Azərbaycan Kubokunun final oyununa təyinatlar açıqlanıb

03 İyun 2025 10:16see118

Təmkin: “Bizə olan inamı doğrultduq”

03 İyun 2025 09:15see116

Ukrayna zərbə endirdi, bütün vilayət işıqsız qaldı

03 İyun 2025 01:34see113
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri