Saçların vaxtından əvvəl ağarmasına qarşı bunları yeyin
Medicina saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Artıq saç ağarması 50 yaşdan sonra görünmür, 25 yaşdan da saçları bəyazlaşanlar artır.
Diyetoloq vaxtından əvvəl bozlaşmadan qoruyan əsas məhsulları açıqlayıb.
“Medicina” xəbər verir ki, dietoloq İrina Pisarevatoxumlar, mal əti və qızılbalıq saçların vaxtından əvvəl ağarmasının qarşısını almağa kömək edəcəyindən danışıb.
Tərkibində sink, dəmir və D vitamini olan məhsullar vaxtından əvvəl ağarmanın qarşısını alır. Onun sözlərinə görə, saçın rənginə melanin piqmenti təsir edir, onun istehsalı digər şeylərlə yanaşı, dəmirdən də asılıdır. Buna görə də, bu elementin çatışmazlığı saçların vaxtından əvvəl ağarmasına səbəb ola bilər.
“Dəmir paxlalı bitkilərin tərkibində olur, əgər allergik reaksiya yoxdursa, həftədə 4 dəfə 100-150 qram istehlak edilməlidir. Balqabaq və ya günəbaxan kimi müxtəlif toxumlarda olur. Hər gün 25-30 qram istehlak etmək tövsiyə olunur.
Paxlalı bitkilərdə də olan sink melanin istehsalına da təsir edir. Bundan əlavə, bozlaşma prosesini yavaşlatan B12 vitamininin səviyyəsini izləmək vacibdir. Bu element mal əti və qaraciyərdə olur, onları həftədə iki dəfə 200 qrama qədər istehlak etmək tövsiyə olunur”.

Bundan əlavə, həkim həftədə iki və ya üç dəfə hər biri 200 qram olan skumbriya və qızılbalıq yeməyi məsləhət gördü. Bu məhsulların tərkibində D vitamini var, onun çatışmazlığı saç piqmentinin məhvinə gətirib çıxarır və beləliklə saçların ağarmasına səbəb olur.
Həkim əlavə edib ki, bu proses stress səbəbindən də vaxtından əvvəl ola bilər. "Bir sıra araşdırmalar göstərib ki, stress zamanı kortizol səviyyəsi yüksəldikdə saç köklərinin qidalanması pozulur. Bu, rəng itkisinə səbəb olur.
Aygün Musayeva


