Sağlamlıq üçün risk, yoxsa əlin dadı duzu?
Icma.az, Metbuat portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Bəzi insanlar hesab edir ki, yemək bişirən şəxsin əlcək geyinməsi gigiyena baxımından mütləqdir. Digərləri isə düşünür ki, istifadə olunan əlcəyin materialı həm qidanın dadına təsir edə, həm də sağlamlıq üçün risk yarada bilər. Bu səbəbdən bəziləri əlcəksiz bişirilməsini daha sağlam sayır. Bəs əslində hansı yanaşma daha doğrudur?
Qida eksperti Asim Vəli Metbuat.az-a açıqlamasında bildirib ki, ictimaiyyətdə bu mövzuya yanaşma birmənalı deyil:
“Əlcək istifadəsində əsas məqsəd qidanı insan əlindən keçə biləcək mikroorqanizmlərdən qorumaqdır. İnsan dərisində təbii halda çoxlu bakteriya olur. Əlcək çirk və mikroorqanizmlərin yeməyə keçməsinin qarşısını alır. Açıq yara, yanıq və kəsik varsa qidanın çirklənməsini minimuma endirir. İctimai iaşə yerlərində isə gigiyena standartlarını təmin edir. Əlləri tez-tez yumaq çox vacibdir. Yeməklə davamlı təmas olduğumuza görə bəzən təkcə yumaq kifayət etmir. Belə olduqda bir çox qida təhlükəsizliyi normalarında əlcək istifadəsi məcburidir”.
Ekspertin sözlərinə görə, keyfiyyətli birdəfəlik əlcəklər qidaya heç bir dad, qoxu, kimyəvi maddə buraxmır:
“Qida ilə təmas üçün nəzərdə tutulmuş materiallardan hazırlanır. Əlcəyin dad verməsi yalnız aşağı keyfiyyətli, standartlara uyğun olmayan materiallarda mümkündür. Buna görə peşəkar mətbəxlər xüsusi qida əlcəklərindən istifadə edir. Keyfiyyətsiz məhsullar tərlə birlikdə əlin qoxusunu dəyişə və insanda narahatlıq yarada bilər. Bu isə qidaya təsir edir kimi yanlış təəssürat yaradır. Əlcək taxmaq gigiyena demək deyil. Əlcək geyinib zibilə toxunmaq, telefon götürmək, qapı açmaq, sonra yenidən yeməyə toxunmaq qidanı daha çox çirkləndirə bilər. Yəni düzgün istifadə etməsək, əlcək gigiyenanı artırmır, əksinə zərər verə bilər. Bu halda insanlar düşünür ki, əlcək ümumiyyətlə lazım deyil. Halbuki problem əlcəyin özü deyil, səhv istifadəsidir”.
A.Vəli qeyd edib ki,ə lcəksiz işləyən şəxsin əllərini tez-tez sabunla yuması, dırnaqlarının təmiz və qısa olması, əllərində yara və ya zədənin olmaması, yeməyə toxunmadan əvvəl əl antiseptikindən istifadə etməsi vacibdir:
“Ev şəraitində əlcək taxmadan yemək bişirmək normaldır. Problem daha çox kafe, restoran və kütləvi iaşə yerləri üçündür. Burada çox sayda insanın sağlamlığı risk altındadır. Ən sağlam və təhlükəsiz yol əlcəkdən düzgün istifadə modelidir. Əlcək seçərkən keyfiyyətli birdəfəlik qida əlcəyi seçilməlidir, əlcək çirkləndikdə dərhal dəyişdirilməlidir, əllər hər halda tez-tez yuyulmalıdır, əlcək heç vaxt uzun müddət çıxarılmadan istifadə olunmamalıdır”.
Sevinc İbrahimzadə / Metbuat.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:47
Bu xəbər 24 Noyabr 2025 18:34 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















