Səhər yeməyində banan yesək NƏ OLAR?
News24 portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Uzun illərdir təkrar edilən bir tövsiyə var: səhər yeməyi günün ən vacib qidasıdır.
News24.az xəbər verir ki, səhər yeməyi nə vaxt yeyilməsindən asılı olmayaraq, bədənin enerjisini tənzimləyir və bu səbəbdən həm sağlam, həm də balanslı olmalıdır.
Ancaq bəzən dadlı görünsə də, mədəyə ağır gələn və gün ərzində şişkinliyə səbəb olan qarışıqları bilmədən yeyirik.
Səhər yeməyində banan yemək faydalıdırmı?
Banan, həm toxluq hissi verdiyi, həm də elektrolit və vitaminlərlə zəngin olduğu üçün səhər yeməyində tez-tez seçilir. Eyni zamanda ishal və qəbizlik hallarına qarşı da faydalı hesab olunur.
Lakin bir çox insan banan yedikdən sonra şişkinlik hissi yaşadığını bildirir.
Bananın tərkibində sorbitol adlı təbii şəkər spirti var. Bu maddə orqanizmdə yavaş metabolizə olunur və çox miqdarda qəbul edildikdə qıcqırma və ishala səbəb ola bilər.
Banan həll olunan liflərlə zəngindir. Bu liflər bağırsaqda bakteriyalar tərəfindən parçalanır və hidrogen, karbon qazı və metan kimi qazların yaranmasına səbəb olur.
Nəticədə:
ŞişkinlikQarnın gərginliyiRahat olmayan həzm kimi hallar müşahidə edilə bilər.Banan faydalı bir meyvə olsa da, miqdarına və digər qidalarla birləşməsinə diqqət etmədən yeyildikdə səhərdən günün qalan hissəsində sizi narahat edən şişkinlik hissinə səbəb ola bilər. Bananı ağıllı şəkildə və balanslı pəhrizlə istifadə etmək daha yaxşı nəticə verir.
Günel Məlikzadə

