Şişkinliyin aradan qaldırılması üçün HƏKİM MƏSLƏHƏTİ
Icma.az, Olke.az saytına istinadən bildirir.
Şişkinliyi aradan qaldırmaq üçün çörək məhsulları, inək südü və şəkərdən imtina etmək məsləhət görülür.
Ölkə.az Publika.az-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Fransisko Rosero “El Español” nəşrinə müsahibəsində danışıb.
Həkimin sözlərinə görə, qazın əmələ gəlməsinin əsas səbəbi qlükoza, fruktoza və saxaroza kimi karbohidratların fermentasiyasıdır. Həzm pozulduqda və ya şəkər həddindən artıq istehlak edildikdə, bu maddələr yoğun bağırsağa çatır və burada qaz yaradan bakteriyalar üçün qida olur. Həssas mədə-bağırsaq sistemi və ya irritabl bağırsaq sindromu (İBS) olan insanlar buna xüsusilə həssasdırlar.
Həkimin fikrincə, çörək və bişmiş məmulatlar tez fermentləşən karbohidratları da ehtiva edir və tez-tez meteorizmə səbəb olur. Bənzər bir təsir yalnız şirniyyatlarda deyil, həm də sənaye çörəyində, içkilərdə və hətta müsli (dənli bitkilərdən hazırlanmış yemək) kimi "sağlam" məhsullarda olan şəkərin əlavə edilməsi ilə əldə edilir.
Rosero araşdırmalara əsasən əhalinin üçdə birində müşahidə oluna bilən fruktoza malabsorbsiyasına xüsusi diqqət yetirib. Bu vəziyyət bağırsaqlarda hidrogenin yığılmasına səbəb olur ki, buna da tənəffüs testləri ilə diaqnoz qoyulur və xoşagəlməz simptomlarla müşayiət olunur.
Həkim həmçinin inək südündən imtina etməyi tövsiyə edir, xüsusən də əgər sizdə laktoza parçalayan ferment çatışmazlığı varsa. Belə hallarda süd şəkəri həzm olunmamış qalır, fermentasiya və şişkinliyə səbəb olur.


