Soğan və kakao Təzyiq xəstələrinə vacib
Medicina saytına istinadən Icma.az xəbər verir.
Hipertenziya xəstələri qida rasionuna soğan və kakao əlavə etməlidir.
“Medicina” xəbər verir ki, ürək-damar xəstəlikləri üzrə mütəxəssis, professor Kristian Heys bu barədə deyib.
Soğan, üzüm, çay və kakaonun müntəzəm istifadəsi qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.
Mütəxəssis bildirib ki, "acı", tünd bitkilərdən içkilər, soğan, üzüm, alma və bəzi giləmeyvələrdə yüksək miqdarda flavonoidlər var.
Bu bioloji aktiv maddələr qan damarlarının vəziyyətinə faydalı təsir göstərir. Flavonoidlər antiinflamatuar və antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir, endotelin funksiyasını yaxşılaşdırır, nəticədə qan təzyiqini normallaşdırır.
"Tədqiqatlar göstərdi ki, gündəlik iki-üç stəkan kakao və ya bir neçə alma qəbul edən insanlarda qan təzyiqi bəzi dərmanların təsiri ilə müqayisə oluna biləcək dərəcədə azalıb. Eyni zamanda, dərmanlardan fərqli olaraq, flavonoidləri olan məhsulların heç bir yan təsiri yoxdur”.
Professorun sözlərinə görə, müsbət təsir təkcə yüksək qan təzyiqi olan xəstələrdə deyil, digər sağlam və ya qeyri-sağlam insanalarda da görülüb.
Bununla belə, Heiss vurğuladı ki, flavonoidlər dərmanlara əvəzedici deyil.
Aygün Musayeva
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:99
Bu xəbər 16 İyul 2025 18:43 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















