Soğanın qabığını çöpə atmayın
Missiya.az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Yeməklərdə və salatlarda tez-tez istifadə edilən soğan özünəməxsusluğu ilə demək olar ki, hər reseptə ləzzə qatır. Əksər vaxt bu tərəvəzdən istifadə zamanı qabığını soyub çöpə atırıq. Lakin mütəxəssislər soğan qabığından müxtəlif müsbət məqsədlər üçün yararlana biləcəyimizi ortaya çıxarıblar.
Sözügedən tərəvəzin qabığının faydaları və alternativ istifadə üsullarını öyrəndikdən sonra onları atmaq istəməzsiniz.
Həmin üsulları sizə təqdim edirik:
1. Bitki çayı: Soğan qabıqları antioksidantlar və "quercetin" baxımından zəngindir. İmmuniteti dəstəkləyir və iltihab əleyhinə təsir göstərir. Bu təsirlərdən faydalanmaq üçün qabıqları suda təxminən 10 dəqiqə qaynadıb təbii bitki çayı hazırlamaq mümkündür;
2. Təbii parça boyası: Adı çəkilən tərəvəzin qabığı parçalara təbii narıncı rəng qatır. Qabıqlarını suda qaynadıb süzün. Daha sonra pambıq parçaları həmin suda islatmaqla istədiyiniz tonu əldə edə bilərsiniz (Qeyd edək ki, yumurtaya rəng vermək üçün də istifadə olunur);
3. Dad artırıcı: Soğan qabıqları ət yeməklərində və şorbalarda təbii dada nail olmağa kömək edir. Daha dərin, sıx ləzzət üçün ət və ya tərəvəz bulyonuna sözügedən qabıqları qatın. Qaynadıqdan sonra soğan qabıqlarını süzmək kifayətdir;
4. Bitkilər üçün təbii gübrə: Bitkilər üçün təbii gübrə kimi istifadə etmək üçün minerallarla bol olan soğan qabıqlarını blenderdə əzin və sonra torpağa qarışdırın.
Zərintac Mayisqızı
Missiya.Az

