Şüşə butulkalardakı TƏHLÜKƏ: İllərlə gizli qalan həqiqət...
News24 portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Son illərdə mikroplastiklərin insan sağlamlığı və ətraf mühitə təsiri ilə bağlı narahatlıqlar artmaqda davam edir. Fransa Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (ANSES) yeni yayımladığı elmi araşdırma, bu sahədə mövcud stereotipləri sarsıdacaq nəticələri ilə gündəmə gəlib.
News24.az bildirir ki, araşdırmaya əsasən, şüşə butulkalarda olan içkilər, plastik butulkalara nisbətən 5–50 dəfə daha çox mikroplastik ehtiva edir. Bu isə "şüşə qablaşdırma daha sağlam və ekoloji cəhətdən təhlükəsizdir" yanaşmasına ciddi suallar yaradır.
ANSES tərəfindən həyata keçirilən bu tədqiqat, su, qazlı içkilər, limonad, pivə və şərab kimi geniş çeşidli içkiləri əhatə edib. Nəticələrə əsasən şüşə butulkalarda litrə 100 mikroplastik hissəcik düşür. Bu göstərici plastik butulkalarda və metal qutularda 5–50 dəfə daha azdır.
Ən diqqətçəkən məqam isə mikroplastiklərin şüşə materialdan yox, metal qapaqlarda istifadə olunan boyalardan qaynaqlanmasıdır. Araşdırma göstərib ki, bu boyaların tərkibindəki plastik hissəciklər, mühafizə və daşınma zamanı yaranan sürtünmə ilə şüşənin içərisinə qarışaraq içkilərə keçə bilir.
Araşdırmanı aparan doktorant Iseline Chaib bu nəticənin özlərini də təəccübləndirdiyini bildirib:
“Cam qablaşdırmanın daha təhlükəsiz olduğunu düşünürdük. Amma boyalı metal qapaqlar bu problemin gözlənilməz mənbəyinə çevrildi.”
Tədqiqatda həmçinin içkilər üzrə mikroplastik sıxlığı aşağıdakı kimi müəyyən edilib:
İçki növüMikroplastik (parçacıq/litr)Gazlı su30Limonad40Pivə60Şüşə sular4.5Plastik sular1.6ŞərabDemək olar ki, 0
Bu nəticələr, ətraf mühitə təsiri az olduğu üçün "ekoloji alternativ" kimi təqdim edilən şüşə qablaşdırma ilə bağlı yanaşmaları yenidən nəzərdən keçirməyi zəruri edir.
Mütəxəssislər, xüsusilə qazlı içkilərin saxlanmasında istifadə olunan metal qapaqlı şüşələrin daha ciddi təhlükə mənbəyi ola biləcəyini bildirirlər. Mikroplastik hissəciklərin insan orqanizminə təsirləri ilə bağlı hələ tam aydınlaşmamış olsa da, xroniki iltihab, hormonal pozğunluqlar və həzm problemləri kimi potensial risklər üzərində geniş tədqiqatlar davam edir.
Aqil


