Tələsik hazırlanmış yeməklərin təhlükəsi yalnız bir neçə saat sonra üxə çıxır
Redaktor.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova yay aylarında bəzi fast food məhsullarının sağlamlıq üçün təhlükəli ola biləcəyini bildirib.
Redaktor.az xəbər verir ki, o, news.ru-ya müsahibəsində şaurma, sosiska və mayonezlə hazırlanan salatların isti havada ciddi risk daşıdığını vurğulayıb.
Həkimin sözlərinə görə, yüksək temperatur qidaların tərkibində təhlükəli bakteriya və virusların xüsusilə dizenteriya, rota- və norovirusların sürətlə çoxalmasına səbəb olur. Bu isə daha çox “mədə qripi” kimi tanınan kəskin qastroenteritlərə gətirib çıxara bilər.
Suxorukova qeyd edib ki, yay mövsümündə baş verən zəhərlənmələrin əhəmiyyətli hissəsi keyfiyyətsiz ətlə yəni korlanmış və ya lazımi qaydada bişirilməmiş məhsullarla əlaqələndirilir. Eyni zamanda, fast food satışı ilə məşğul olan çadırlarda və köşklərdə qidaların uzun müddət təhlükəsiz saxlanması üçün şəraitin olmaması riski artırır.
“Ticarətçilər zərərlə işləməyəcək. Ona görə də bəzi hallarda tələsik hazırlanmış yeməklərin təhlükəsi yalnız bir neçə saat, bəzən isə bir gün sonra üzə çıxır”, - deyə həkim xəbərdarlıq edib.
Onun sözlərinə görə, bağırsaq infeksiyalarının əlamətləri adətən 1,5-2 gün ərzində müşahidə olunmağa başlayır.
Aytəkin TOFİQQIZI
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:115
Bu xəbər 22 İyul 2025 15:53 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















