Icma.az
close
up
RU
Menu

Mədəniyyət Nazirliyində yoxlamalar: 8 milyon vəsait...

Sebastian Lekörnünün yenicə formalaşdırılmış hökuməti parlamentdə senzura təhlükəsi ilə üz üzədir

Qadınlar 50 yaşdan sonra niyə boşanır? Səbəb məlum oldu

Media: Pakistan ordusu Əfqanıstanla sərhəddə 19 nəzarət buraxılış məntəqəsini ələ keçirib

Tərkibində buz olan komet Günəş sisteminə daxil olur

Türkiyədə tarixi qərar: Türk soylular artıq vətəndaş kimi işləyə biləcək ŞƏRH

Rusiya pensiyaların maaşlara həqiqi nisbətini açıqlayıb...

Rusiyada Türkiyə təyyarəsi ilə mikroavtobus toqquşdu

Nigeriya millisini daşıyan təyyarə Anqolaya məcburi eniş edib

“Qəzzaya dönüş: bölgənin gələcəyini kim müəyyən edəcək?“ İsrail mətbuatı

Hava ilə bağlı xəbərdarlıq edildi: Leysan, dolu...

Taliban milyardlarla dollarlıq hərbi texnikanı ələ keçirib

Sükut andı : Bəşər Əsəd saatlarla “Moskva Siti”də onlayn oyunlar oynayır

Ukrayna yeni raketlərlə hansı əraziləri vuracaq?

Madaqaskar Prezidenti etirazlara görə paytaxtı tərk edib

B12 çatışmazlığının ən böyük əlaməti: Dərinizdəki bu dəyişikliklərə diqqət edin

Təkcə gənclər yox: Yaşlılar da ölümcül dozadan ÖLÜR

“Ədalət yalnız qanunun tələbi deyil, müstəqilliyimizin də əsasını təşkil edir”

Mingəçevirdə zirzəmidə tapılan körpə ilə əlaqədar araşdırma aparılır

Səhər yeməyində yeyənin zehni açılır: Alzheymer və demans riskini azaldır

“Turşular düzgün saxlanmasa, ölümcül nəticələr verə bilər” Mütəxəssisdən XƏBƏRDARLIQ

“Turşular düzgün saxlanmasa, ölümcül nəticələr verə bilər” Mütəxəssisdən XƏBƏRDARLIQ

Icma.az, Redaktor.az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Tovuz rayonunda bir ailənin üç üzvü turşu yeyib və ondan zəhərləniblər.

Bəs turşulardan hansı hallarda zəhərlənmə baş verir?

Mövzu ilə bağlı Redaktor.az-a açıqlama verən qida mütəxəssisi Asim Vəliyev bildirdi ki, son dövrlərdə turşudan zəhərlənmə halları artıb:

"Qida zəhərlənmələri əsasən ev şəraitində hazırlanmış konservlərdə, turşularda gigiyenik və texnoloji qaydalara riayət edilmədikdə baş verir. Bu cür zəhərlənmələr əsasən məhsulun düzgün hazırlanmadığı, saxlanma şəraitinin pozulduğu və qablaşdırmanın keyfiyyətsiz olduğu hallarda müşahidə olunur. Turşular əsasən sirkə, duz və digər konservantlarla hazırlanır. Bu məhsullar mikroorqanizmlərin çoxalmasının qarşısını alsa da, gigiyena şərtləri və temperatur rejimi pozulduqda təhlükəli bakteriyalar artmağa başlayır. Botulizm ən təhlükəli haldır. Bu bakteriya hava keçirməyən qablarda, xüsusilə evdə bağlanan bankalarda çoxalır. Turşu hazırlanarkən tərəvəzlər yaxşı yuyulmayıbsa, sirkə-duz miqdarı azdırsa, bakteriyalar toksin ifraz edir. Bu toksin çox güclü sinir zəhəridir. Az miqdarı belə insan üçün ölümcül ola bilər".

Müsahibimizin sözlərinə görə, zədələnmiş, paslı qapaqlar hava və mikroorqanizmlərin içəri keçməsinə səbəb olur:

"Nəticədə turşu xarab olur. Turşular sərin və günəş şüasından uzaq yerdə saxlanmalıdır. Yüksək temperaturda fermentasiya prosesi davam edir. Turşuda zəhərli maddələr əmələ gələ bilər. Bəzi hallarda metal qaşıqlarla, uyğun olmayan qablarla təmas nəticəsində kimyəvi maddələr turşuya qarışır. Bu hal da zəhərlənməyə səbəb olur. Bazarda satılan bəzi turşulara rəng, dad və qoxunu artırmaq üçün kimyəvi maddələr əlavə edilir. Bu maddələrin bəziləri allergik və toksik təsir göstərə bilər. Turşudan zəhərlənmənin ilk əlamətləri 2-12 saat ərzində özünü qusma, ürəkbulanma, qarın ağrısı, ishal, başgicəllənmə, halsızlıq, yüksək hərarət, gözlərin dumanlanması, nitqin çətinləşməsi, əzələ zəifliyi və tənəffüs problemləri ilə göstərə bilir. Bu əlamətlərdən biri də müşahidə olunsa, dərhal tibbi yardıma müraciət etmək lazımdır. Özbaşına müalicə vəziyyəti daha da ağırlaşdıra bilər".

Asim Vəliyev bildirdi ki, ev şəraitində turşu hazırlayarkən bəzi qaydalara ciddi riayət edilməlidir:

"Tərəvəz və meyvələri bol su ilə yumalı, zədələnmiş hissələr kəsib atmalıyıq. Bankalar və qapaqlar sterilizə edilməlidir. Qaynar suda və ya buxarda dezinfeksiya oluna bilər. Sirkə və duz nisbəti düzgün olmalıdır. Azaldılmış miqdar bakteriyaların çoxalmasına şərait yaradır. Həmçinin hava keçirməyən şəkildə bağlamalıyıq və qaranlıq yerdə saxlamalıyıq. Əgər istifadə etmədən əvvəl qapaq şişmiş, turşu bulanıq, xoşagəlməz qoxulu olarsa, onu yemək olmaz. Xüsusilə yay mövsümündə bu qaydalara əməl etmək çox vacibdir. Sənaye üsulu ilə hazırlanan turşular qismən təhlükəsiz olur. Amma saxta və ya qeyri-qanuni yolla satılan məhsullara diqqət etməliyik. Qablaşdırmanın üzərində istehsal və son istifadə tarixi, istehsalçı adı və ünvanı, saxlanma şəraiti və temperatur göstərilməlidir. Əgər bunlar yoxdursa, şübhəli haldır. Almasaq daha yaxşı olar".

Nuriyyə NATİQQIZI

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:70
embedMənbə:https://redaktor.az
archiveBu xəbər 13 Oktyabr 2025 17:49 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Mədəniyyət Nazirliyində yoxlamalar: 8 milyon vəsait...

12 Oktyabr 2025 08:18see307

Sebastian Lekörnünün yenicə formalaşdırılmış hökuməti parlamentdə senzura təhlükəsi ilə üz üzədir

13 Oktyabr 2025 02:05see188

Qadınlar 50 yaşdan sonra niyə boşanır? Səbəb məlum oldu

12 Oktyabr 2025 00:17see167

Media: Pakistan ordusu Əfqanıstanla sərhəddə 19 nəzarət buraxılış məntəqəsini ələ keçirib

12 Oktyabr 2025 06:59see160

Tərkibində buz olan komet Günəş sisteminə daxil olur

13 Oktyabr 2025 09:32see149

Türkiyədə tarixi qərar: Türk soylular artıq vətəndaş kimi işləyə biləcək ŞƏRH

12 Oktyabr 2025 21:27see146

Rusiya pensiyaların maaşlara həqiqi nisbətini açıqlayıb...

12 Oktyabr 2025 21:16see139

Rusiyada Türkiyə təyyarəsi ilə mikroavtobus toqquşdu

12 Oktyabr 2025 19:48see139

Nigeriya millisini daşıyan təyyarə Anqolaya məcburi eniş edib

12 Oktyabr 2025 02:10see135

“Qəzzaya dönüş: bölgənin gələcəyini kim müəyyən edəcək?“ İsrail mətbuatı

11 Oktyabr 2025 20:50see135

Hava ilə bağlı xəbərdarlıq edildi: Leysan, dolu...

12 Oktyabr 2025 17:28see134

Taliban milyardlarla dollarlıq hərbi texnikanı ələ keçirib

12 Oktyabr 2025 02:49see133

Sükut andı : Bəşər Əsəd saatlarla “Moskva Siti”də onlayn oyunlar oynayır

11 Oktyabr 2025 23:40see126

Ukrayna yeni raketlərlə hansı əraziləri vuracaq?

13 Oktyabr 2025 00:17see124

Madaqaskar Prezidenti etirazlara görə paytaxtı tərk edib

11 Oktyabr 2025 23:03see124

B12 çatışmazlığının ən böyük əlaməti: Dərinizdəki bu dəyişikliklərə diqqət edin

11 Oktyabr 2025 23:00see123

Təkcə gənclər yox: Yaşlılar da ölümcül dozadan ÖLÜR

12 Oktyabr 2025 17:00see123

“Ədalət yalnız qanunun tələbi deyil, müstəqilliyimizin də əsasını təşkil edir”

12 Oktyabr 2025 19:16see122

Mingəçevirdə zirzəmidə tapılan körpə ilə əlaqədar araşdırma aparılır

12 Oktyabr 2025 11:47see122

Səhər yeməyində yeyənin zehni açılır: Alzheymer və demans riskini azaldır

13 Oktyabr 2025 08:09see120
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri