Uğurlu diyet növü tapıldı YENİLİK
Icma.az, Sfera.az portalına istinadən məlumat verir.
Yaponiya alimləri tərəfindən aparılan yeni araşdırma ənənəvi Yapon diyetinin (miso şorbası, düyü, balıq və fermentləşdirilmiş qidalar) depressiya riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaltdığını ortaya qoyub.
Sfera.az xəbər verir ki, araşdırmaya görə, belə qidalanma tərzi beynin neyrokimyəvi balansına müsbət təsir edir və iltihabi markerləri aşağı salır. Xüsusilə miso kimi fermentləşdirilmiş qidaların bağırsaq mikrobiomunu gücləndirdiyi və bunun da əhval-ruhiyyəyə təsir etdiyi bildirilir. Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, Qərb ölkələrində geniş yayılmış “fast-food” tərzi qidalanma ilə müqayisədə, Yapon diyetindəki təbii və az işlənmiş məhsullar depressiya əlamətlərinin yaranma ehtimalını daha aşağı səviyyədə saxlayır.
Mütəxəssislər depressiya riskini azaltmaq istəyənlərə daha çox balıq, tərəvəz, fermentləşdirilmiş məhsullar və təbii qidalarla qidalanmağı tövsiyə edirlər.
Fidan Hacızadə
Sfera.az

