Unudulmuş Balkan qatıqı qarışqalara əsaslanaraq canlandırılıb...
Sia Az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
...Danimarka Texniki Universitetinin alimləri qırmızı ağac qarışqalarından (Formica) istifadə edərək, qədim Balkan və türk ənənəsini yenidən yaratmışlar.
Məlum olub ki, süd fermentasiyası həşəratların tərkibində olan bakteriyalar, turşular və fermentlər tərəfindən tətiklənə bilir.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə Interesting Engineering yazır.
Tədqiqatın rəhbəri Leoni Yan-a görə, müasir yoğurtlar adətən yalnız iki bakteriya mədəniyyətindən istifadə etməklə istehsal olunur.
Bununla belə, ənənəvi reseptlər məhsula unikal ləzzət və tekstura verən əhəmiyyətli dərəcədə daha geniş çeşiddə mikroorqanizmləri ehtiva edirdi.
Tədqiqatçılar qədim metodun hələ də tətbiq olunduğu Bolqar kəndinə səfər ediblər.
Yerli sakinlərin məsləhətinə əməl edərək, dörd qarışqanı bir banka ilıq südün içinə qoyub gecəni qarışqa yuvasında qoyublar. Səhərə qədər süd qatılaşıb və mayalanıb, yüngül, otlu bir ləzzətlə əsas qatıq yaradıb.
Laboratoriya testləri göstərdi ki, qarışqalar süd turşusu və sirkə turşusu bakteriyalarını, həmçinin südün laxtalanmasını təşviq edən və optimal fermentasiya şəraiti yaradan qarışqa turşusunu təqdim edirlər.
Kopenhagen restoranında aşpazlarla işləyərək, alimlər reseptə müasir tvist veriblər.
Qonaqlara üç yemək təqdim edilib: qarışqa formalı dondurma, açıq-aşkar turş pendir və "qarışqa südü filtrindən" istifadə edərək təmizlənmiş kokteyl...
...Mif kimi görünən qədim adət-ənənələrin mənasını elmi cəhətdən sübut etməkdə xüsusi gözəllik var.
Bunu Yan qeyd edib.
Nazlı Almuradova


