Ürək damar xəstəliklərinin qarşısını necə alaq?
Demokrat.az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
“Son illərdə ürək xəstəlikləri və ölüm hallarının artması cəmiyyətdə ciddi narahatlıq doğurur. Bu təkcə stress və genetik meyllər deyil, qida vərdişləri də ürək sağlamlığı üçün həlledici rol oynayır. Bazarda satılan bəzi qadağan olunmuş yağlar və saxta ərzaqlar uzun müddətdə xolesterol səviyyəsini yüksəldir və damar tıxanmasına səbəb olur”.
Bunu kardioloq Rauf Əliyev Demokrat.az-a açıqlamasında deyib.
Həkim əlavə edib ki, belə məhsulların tərkibində sağlamlıq üçün zərərli trans yağlar, süni qatqılar və konservantlar da mövcuddur:
“Bu da ürək ritminə və qan təzyiqinə mənfi təsir göstərir. İnsanlar bu məhsulları fərq etmədən istifadə etdikdə, infarkt və digər xroniki ürək-damar xəstəlikləri riski artır. Keyfiyyətsiz məhsulların açıq şəkildə satılması isə riskləri daha da böyüdür. İnsanlar etiketləri diqqətlə oxusun, trans yağlardan və süni qatqılardan uzaq dursun. Bu məhsulların davamlı qəbulu qan təzyiqinin yüksəlməsinə, iltihabi proseslərin artmasına və ürək ritminin pozulmasına gətirib çıxara bilər. Emal olunmuş və hazır qidalar həmçinin piylənmə, metabolik sindrom və tip 2 diabet riskini yüksəldir ki, bunlar da ürək xəstəliklərinə təkan verir. Təzə tərəvəz, meyvə və balanslı qidalanma ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almaqda əsas rol oynayır. Mütəmadi həkim müayinəsi, qan təzyiqi və xolesterol səviyyəsinin yoxlanması da həyati əhəmiyyət daşıyır”.
Leyla Turan
Demokrat.az
Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
Bunu kardioloq Rauf Əliyev Demokrat.az-a açıqlamasında deyib.
Həkim əlavə edib ki, belə məhsulların tərkibində sağlamlıq üçün zərərli trans yağlar, süni qatqılar və konservantlar da mövcuddur:
“Bu da ürək ritminə və qan təzyiqinə mənfi təsir göstərir. İnsanlar bu məhsulları fərq etmədən istifadə etdikdə, infarkt və digər xroniki ürək-damar xəstəlikləri riski artır. Keyfiyyətsiz məhsulların açıq şəkildə satılması isə riskləri daha da böyüdür. İnsanlar etiketləri diqqətlə oxusun, trans yağlardan və süni qatqılardan uzaq dursun. Bu məhsulların davamlı qəbulu qan təzyiqinin yüksəlməsinə, iltihabi proseslərin artmasına və ürək ritminin pozulmasına gətirib çıxara bilər. Emal olunmuş və hazır qidalar həmçinin piylənmə, metabolik sindrom və tip 2 diabet riskini yüksəldir ki, bunlar da ürək xəstəliklərinə təkan verir. Təzə tərəvəz, meyvə və balanslı qidalanma ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almaqda əsas rol oynayır. Mütəmadi həkim müayinəsi, qan təzyiqi və xolesterol səviyyəsinin yoxlanması da həyati əhəmiyyət daşıyır”.
Leyla Turan
Demokrat.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:Ürək bulanmasının qarşısını necə alaq?
19 Mart 2025 00:01
Ürək xəstəliklərinin qarşısını alan MƏHSULLAR
16 Noyabr 2024 11:22
Ürək damar xəstəliklərinin qarşısını alan qida... Zeytun yağının insan sağlamlığına faydaları nələrdir?
25 İyul 2025 22:03
Ürək damar xəstəliklərinin əsas səbəbi müəyyən edildi
24 Mart 2025 06:32
Ürək damar xəstəliklərinin artmasına səbəb nədir? AÇIQLAMA
31 Mart 2025 16:28
Baxış sayı:78
Bu xəbər 24 Oktyabr 2025 18:04 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















