Xoşbəxtliyin sadə, lakin aşkar olmayan SİRRİ AÇILDI FOTO
Olke.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Yeməkləri bölüşmək yalnız aclığı təmin etmək üçün bir yol deyil, həm də xoşbəxtlik səviyyələrinə birbaşa təsir edən sosial qarşılıqlı əlaqənin vacib elementidir. Hər il dünyanın ən xoşbəxt ölkələri haqqında hesabat tərtib edən "World Happiness Report" (WHR) 2025 layihəsinin müəllifləri belə qənaətə gəliblər.
"Ölkə.az"xəbər verir ki, qənaət WHR-nin rəsmi saytında dərc edilib.
Paylaşılan yeməklərin dünya mədəniyyətlərində dərin kökləri var. Məsələn, “yoldaş” sözü latınca “cum panis” sözündən olub, hərfi mənası “çörəklə”, Çin dilindəki “伙伴” (yoldaş) isə hərfi mənada ocaq ətrafında birgə yemək yemək ənənəsinə işarə edərək “od yoldaşı” deməkdir.
Bir araşdırmaya görə, insanların daha çox birlikdə yemək yediyi ölkələr daha yüksək rifah səviyyəsini göstərir. Məsələn, Latın Amerikasında insanlar yeməklərinin təxminən üçdə ikisini bölüşürlər, Paraqvay, Ekvador və Kolumbiyada isə orta hesabla həftədə ondan çox yemək var. Bu arada Hindistan, Yaponiya və Cənubi Koreya kimi Cənub və Şərqi Asiya ölkələrində insanlar üç yeməkdən birindən azını bölüşürlər.

Birlikdə yemək və xoşbəxtlik arasında əlaqə demək olar ki, bütün bölgələrdə mövcuddur, lakin onun gücü fərqlidir. Məsələn, Şimali Amerika, Avstraliya və Yeni Zelandiyada hər gün tək yeməkdən həftədə səkkiz və ya daha çox dəfə birlikdə yeməyə keçmək gəlirin ikiqat artması ilə müqayisə edilə bilən təsirə malikdir. Latın Amerikası və Afrikada bu təsir daha zəifdir, Cənub-Şərqi Asiyada isə faktiki olaraq yoxdur.
Yeməkləri bölüşmək sosial bağlılığın göstəricisidir, rifahın əsas amilidir. Subyektiv hisslərdən fərqli olaraq, paylaşılan yeməklərin tezliyi təhlil üçün konkret məlumatlar verir. Yaş, gəlir və ailə vəziyyəti kimi amillər nəzərə alındıqdan sonra belə, birlikdə yemək və xoşbəxtlik arasında əlaqə əhəmiyyətli olaraq qalır.(publika.az)

