Yayda dönər təhlükəsi: Zəhərlənməmək üçün nə etməli?
Icma.az, Bakivaxti portalına istinadən məlumat verir.
Xəbər verdiyimiz kimi, Şəmkirdə və Tovuzda dönərdən kütləvi zəhərlənmə halları olub.
Baş verən bu hadisələr dönərlə bağlı narahatlıqları bir daha gündəmə gətirir.
Bəs, dönərdən zəhərlənməmək üçün nələrə diqqət etmək lazımdır?
Mövzu iə bağlı Bakıvaxtı.az-a açıqlama verən qida eksperti Fərid Səfərov bildirib ki, yay aylarında qida zəhərlənmələrinin əsas səbəblərindən biri məhz dönər, kabab, salat kimi tez xarab olan qidalar olur.
F.Səfərov qeyd edib ki, 30°C və yuxarı olan isti hava şəraiti bakteriyaların, xüsusilə Salmonella və E.coli kimi mikroorqanizmlərin sürətlə çoxalmasına gətirib çıxarır:
“Bu isə ət, sous və tərəvəz kimi qidaların otaq temperaturunda qalması zamanı təhlükəni daha da artırır”.
Ekspert vurğulayıb ki, dönərdə istifadə olunan ətin keyfiyyəti və onun necə saxlanılması çox önəmlidir. Müsahibimiz nəzərə çatdırıb ki, əgər donmuş ət bir neçə dəfə əridilib-dondurularsa, mikrobların artması qaçılmazdır.
Qida eksperti onu da deyib ki, mayonez, qatıq və sarımsaq əsaslı souslar isti havada tez xarab olur və çox vaxt günlərlə eyni qabda saxlanılır.
Bundan başqa, müsahibimiz küçə dönərxanalarının bir çoxunda soyuducu və gigiyena qaydalarına riayət olunmadığını diqqətə çatdırıb.
F.Səfərov qeyd edib ki, dönər alarkən məkanın tanınmış və təmiz olmasına diqqət edilməli, müştəri axını çox olan yerlərdən seçim etmək məqsədəuyğundur. Həmsöhbətimiz küçənin kənarında, toz və duman içində satılan yeməklərin təhlükəli olduğunu vurğulayıb.
Dediyinə görə, ət tam bişmiş olmalıdır, çiy və ya yarıbişmiş ət qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər:
“Souslar, salatlar və içkilər soyuducuda saxlanmalıdır. Açıq havada uzun müddət qalmış məhsullar təhlükəlidir. Mayonezli və qatıq əsaslı souslardan yay aylarında mümkün qədər uzaq durmaq lazımdır. Ətin və digər məhsulların qoxusu və dadı da yoxlanmalıdır. Əgər fərqli, xoşagəlməz qoxu və dad hiss olunursa, həmin qidanı yemək olmaz. Satıcının da şəxsi gigiyenasına diqqət edilməlidir. Əlcək, önlük və təmiz avadanlıqların olması vacibdir. Əgər gigiyenaya əməl olunmursa, oradan yemək almaq təhlükəlidir”.

Fərid Səfərov: Mayonezli və qatıq əsaslı souslardan yay aylarında mümkün qədər uzaq durmaq lazımdır
Qida eksperti yeməklərin günorta saatlarında təzə hazırlandığı vaxtlarda alınması daha münasib olduğunu söyləyib. Onun sözlərinə görə, axşama və ya ertəsi günə saxlanılmış qidalar risk daşıyır.
Fərid Səfərov eyni zamanda deyib ki, qidanın gigiyenik qablaşdırmada təqdim olunmasına fikir verilməlidir. Çirkli səthlə təmas ehtimalı yüksək olan qablaşdırmalar sağlamlıq üçün təhlükəlidir:
O, yeməkdən əvvəl və sonra əllərin yuyulmasının da şəxsi gigiyenanın vacib hissəsi olduğunu diqqətə çatıdıb.
“Yay aylarında, xüsusilə iyul və avqustda dönər, kabab və souslu yeməklər əvəzinə evdə hazırlanmış, təzə bişmiş yeməklərə üstünlük vermək daha doğrudur. Eyni zamanda restoran və dönərxanaların da qida təhlükəsizliyi qaydalarına ciddi şəkildə əməl etməsi vacibdir”,- deyə Fərid Səfərov qeyd edib.
Mina Mikayılova


